BALANSIRAJTE
ŠEĆER NIJE ZDRAV, ALI NJEGOVO UKIDANJE IZ PREHRANE NIJE PREPORUČLJIVO: Evo i zašto
Ovde vredi uobičajeno pravilo: sve dok umereno jedeš slatku hranu, ali uvek paziš na uravnoteženu i zdravu prehranu te dovoljno vežbaš, nema razloga za brigu
Šećer je loš - barem što se tiče trenutnog trenda prehrane. Knjige poput „Goodbye Sugar: biti srećan bez šećera u 8 nedelja“ autorke Sarah Wilson brzo postaju bestseleri i teraju nas da preispitamo vlastite prehrambene navike. Jedemo li previše šećera?
Fatalna stvar kod industrijskog šećera je to što se krije u gotovo svim namirnicama koje svakodnevno jedemo. Čak i bez dnevne čaše kole, čokoladice ili kašike šećera u jutarnjoj kafi, vreba u našim jelima. Hrana poput pizze, kobasica ili hleba i peciva često sadrži velike količine šećera i stoga postaje prava šećerna zamka ako se redovno konzumira.
Ali, je li šećer doista toliko loš za naše zdravlje? Ovde vredi uobičajeno pravilo: sve dok umereno jedeš slatku hranu, ali uvek paziš na uravnoteženu i zdravu prehranu te dovoljno vežbaš, nema razloga za brigu. Ali, svesno izbegavanje šećera zapravo može postići vidljive učinke: premda ćeš prvih dana suzdržavanja od šećera - prema simptomu „skidanja zavisnosti" - verovatno biti loše volje, tvoje se fizičko stanje osetno menja tokom otprilike četiri nedelje.
1. Više energije
Slatki stimulansi poput energetskih napitaka ili kole donose kratko povišenje energije - samo da bi se umor još brže i jače vratio. Nakon nekolikonedelja bez šećera otkrićeš da imaš još više energije i da možeš raditi koncentrisano i dugo popodne.
2. Sitost
Nagli „udar“ šećera u početku može biti zadovoljavajući. Problem: izuzetno slatka hrana, slatkog peciva, brze hrane (čak i one slane) ili verovatno zaslađenog jogurta zasitiće te samo nakratko. Glad se vraća odmah nakon obroka - često kao neizdržljivi napadaj gladi u kojem nastojimo pojesti veliku količinu nezdrave hrane u kratkom vremenskom periodu. Ako ne jedeš šećer ili barem značajno smanjiš potrošnju šećera uvidećeš da te i mali obrok može zasititi.
3. Normalizovani krvni pritisak
Povremena zamaglica, ubrzano lupanje srca, razdražljivost ili poteškoće s koncentracijom mogu biti posledica visokog krvnog pritiska. Ako prestaneš jesti šećer, krvni pritisak se može vratiti u normalu.
4. Bolji ten
Baš kao kad ne konzumiraš previše mlečnih proizvoda, prestanak konzumacije šećera može imati pozitivan učinak na tvoju kožu. Nakon otprilike četiri nedelje ten ti postaje ujednačeniji, nečistoće nestaju te ti ten izgleda zdraviji i postojani.
5. Jesti svesnije
Ako želiš ukloniti šećer s jelovnika, već prilikom kupovine nailaziš na prvu prepreku: sastojci hrane često su skriveni iza nerazumljivih izraza koje prosečan potrošač teško prepoznaje kao šećer. Nakon nekoliko nedelja prehrane bez šećera biće ti verovatno poznati „loši“ sastojci poput maltoze, saharoze ili dekstroze, a sve su to vrste šećera. Oni koji se odluče za život bez šećera svesniji su svojih obroka, upoznaju zdrave alternative i motivisani su da sami kuvaju više. Istovremeno se naš osećaj okusa menja te odjednom drugačije i intenzivnije percipira slatke stvari nakon prestanka konzumiranja šećera. Bivši ljubitelji čokolade često se nakon nekoliko nedelja bez šećera iznenada pretvore u ljubitelje voća jer im je umetna slatkoća industrijskog šećera neugodna.
Šta ćeš napraviti za „fazu bez šećera“, zavisi o tebi: možda želiš svom telu dati mesec dana odmora od „slatkog otrova“, ali možda želiš prikupiti i trajne predloge za zdraviji način života? Takođe možeš napraviti detoks nakon brda sladoleda, velikih količina alkohola ili smrznute pizze, a dijeta bez šećera dobar je način da se telu da odmor i vreme za oporavak od nutritivnih greha.
Sasvim bez šećera = sasvim bez voća
Biti potpuno bez šećera je ambiciozan poduhvat. Naime, u knjigama koje zabranjuju bilo kakvu vrstu šećera, voće je takođe zabranjena namirnica jer sadrži fruktozu - odnosno voćni šećer. Ali, voće opskrbljuje naše telo važnim vlaknima. Stoga se savetuje oprez ako želiš u potpunosti izbeći šećer. Nije sama fruktoza štetna, nego umetno dodana fruktoza u namirnicama koje nisu prirodno proizvedene. Isto vredi i za ugljeno hidrate, koji su obično šećeri. To znači da su uobičajeni prilozi poput testenine i sl. teoretski takođe zabranjeni u životu bez šećera, a ugljeni hidrati su takođe važni za funkcionisanje tela.
Bez obzira želiš li potpuno izbaciti šećer iz prehrane ili ga samo želiš drastično smanjiti: telo će ti na tome zahvaliti. Naime, previše šećera povećava rizik od karijesa, hronične bolesti poput dijabetesa te može potaknuti kardiovaskularne bolesti. Pretilost, naravno, nije uzrokovana samo šećerom, ali je poduprta velikom potrošnjom šećera.
(Espreso/ Miss7)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!