nauka i kuvanje
Ogulite kuvano jaje u jednom potezu: Savršen trik koga se ne biste setili! (FOTO)
Laboratorija kuvanja nam otkriva kako da skuvamo perfektno jaje
Objavljeno:
14:51h
Kuvanje jaja
najlakši kulinarski zadatak
susreo s ljuskom koju je teško skinuti, žumance koji se mrvi, belancem koje kao da je od gume
Ovakvu piletinu još niste jeli! Probajte i ješćete je svaki dan! (FOTO)
umesto da jaje posmatrate kao jednu namirnicu, trebalo bi ga posmatrati kao dve, odnosno žumance i belance
Doktori poručuju: Nije loše popiti 2,5 litra piva na dan! (FOTO)
temperatura za kuvanje belanaca je 82 stepena Celzjusa, objašnjava kuvar J. Kenji López-Alt u novoj kuhinji Laboratorija hrane: Bolje kuvanje kod kuće uz nauku
Protein od kog se sastoji belance na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nežan zalogaj, koji ne ostavlja utisak da žvaćete gumu
to je pet stepeni viša temperatura od one koja odgovara žumancetu koje na toj temperaturi postaje suvo, krhko i zelenkasto
lede problemi sa ljuštenjem
jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se belance prerano skuvati u odnosu na žumance, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenje
da jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturu
testirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i proveravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činiti
nakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite da kuvate jaja još 11 minuta i biće savršeno
net.hr
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!