DVA SRPSKA TRADICIONALNA JELA SPREČAVAJU KANCER: Ruski DOKTOR savetuje da ih što više JEDEMO uprkos NADIMANJU!
Foto: Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

DVA SRPSKA TRADICIONALNA JELA SPREČAVAJU KANCER: Ruski DOKTOR savetuje da ih što više JEDEMO uprkos NADIMANJU!

Poznati ruski doktor Aleksandar Mjasnikov je otkrio da omiljena hrana Srba, ali i boranija - smanjuju rizik od nastanka raka čak za 50 odsto.

Objavljeno:

Omiljena hrana Srba je moćno oružje u borbi s kancerom, tvrde ruski lekari. Poznati doktor Aleksandar Mjasnikov je otkrio: pasulj i boranija smanjuju rizik od nastanka raka čak za 50 odsto.

LJudi su naučili da gaje pasulj još pre 7.000 godina, i od tada ova biljka služi mnogim narodima kao hrana i kao lek. U Starom Rimu gladiatori su jeli pasulj umesto mesa da bi održavali najbolju kondiciju: Rimljani su bili svesni da pasulj za razliku od svinjetine ili jagnetine nije teška, ali je energetski bogata hrana.

Žene su takođe volele ovu biljku i koristile je i za gastronomiju, i za kozmetiku. Poznato je da su u Drevnom Egiptu i Rimskom carstvu od suvog pasulja pravili puder za tadašnje lepotice - između ostalih i za Kleopatru.

"Pasulj junaka hrani" - kažu Srbi, i ruski lekari potvrđuju da je to živa istina. Aleksandar Mjasnikov, jedan od najpoznatijih doktora u Rusiji smatra pasulj jednom od najvrednijih namirnica na svetu. Prema rečima Mjasnikova, čovek može godinama da se hrani samo tim povrcem jer ono obezbeđuje skoro sve što je neophodno za organizam.

Pasulj i boranija sadrže rekordnu količinu belančevina i zato mogu da budu adekvatna zamena za meso. Vlakna u sastavu ovog povrća poboljšavaju varenje i sprečavaju nastanak tumora.

Doktor Mjasnikov tvrdi: budući da je pasulj izuzetno bogata vlaknima, ona može da smanji rizik od kancera čak za 50%. U pitanju je pre svega rak debelog creva, ali istraživanja su pokazala da ovo povrće takođe efikasno sprečava karcinom dojke, jajnika, materice, grla i druge vrste kancera. Šareni, crni i crveni pasulj imaju veće antikancerogeno i antimutageno dejstvo nego beli.

Ruski lekar posebno naglašava isceljujuća svojstva boranije: prema sadržaju antioksidanata, flavonojida, belančevine i korisnih polinezasićenih masti ona nadmašuje crveno vino, crnu čokoladu i zeleni čaj. Boranija, kao i pasulj u zrnu ima izraženo kardiozaštitno dejstvo. Ona značajno smanjuje opasnost od infarkta i moždanog udara - posebno kod pušača.

Pasulj i boranija snižavaju nivo šećera u krvi i zato sprečavaju dijabetes i pomažu u lečenju ove bolesti. Mahune pasulja sadrže arginin koji ima slicno dejstvo kao hormon insulin Naučnici su otkrili i antibakterijska svojstva ovog povrća: ono se efikasno bori sa stafilokokom, salmonelom i drugim opasnim bolestima.

Lekovito dejstvo nema samo pasulj nego i voda u kojoj se on kuvao, ali veoma je bitan način na koji se ovo povrće sprema.

U sastavu pasulja ima više antikancerogenih sastojaka, među kojima su i lektini koji se efikasno bore sa malignim ćelijama. Lekovitost lektina nestaje ako se pasulj kuva na temperaturi višoj od 65 stepeni. Zato lekari preporučuju da prvo stavite oprani pasulj u hladnu vodu da odstoji 8 sati; nakon toga kuvajte ga na 50-60 stepeni. I ni slučajno nemojte da jedete sirovo ili sušeno zrno pasulja jer na takav način možete da se otrujete.

Šta sprečava i leči pasulj:

-kancer

-dijabetes

-srčana oboljenja

-infekcije

-miomu

-bolesti mokraćnih puteva

-bolesti bubrega

-bolesti bubrega

-bolesi jetre

-tuberkulozu

-anemiju

-neplodnost

-impotenciju

-bronhitis

-hipertrioza

-osteoporozu

-ekcem i kožne bolesti

-mastopatiju

-sinusitis

-stres i depresiju

-nesanicu

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ magazin.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.