ZDRAVLJE
UKOLIKO OSETITE OVU VRSTU BOLA U STOMAKU, vreme je za ULTRAZVUK! I to ne sutra, nego ODMAH!
Višak masti se skladišti u ćelijama jetre, gde se akumulira i uzrokuje masnu bolest jetre.
Za masnu jetru, najčešću bolest jetre, za koju danas znamo da nije nimalo benigna, lekar vam neće dati lek, ali će promena načina života vrlo snažno uticati na njen oporavak.
Jetra je najveća žlezda u našem telu i izuzetno važan organ koji ima brojne funkcije, a najvažnija je pomoć u obradi hranljivih sastojaka iz hrane i pića i filtriranje štetnih supstanci iz krvi. Često se naziva centralnom laboratorijom tela i normalno je da ponekad akumulira malo masti (triglicerida), ali ako se previše masti nakupi u jetri, to može postati ozbiljan zdravstveni problem. Masna jetra se razvija kada telo proizvodi previše masti, ili više od pet procenata mase jetre, ili ako ne metabolizuje masti dovoljno efikasno. Višak masti se skladišti u ćelijama jetre, gde se akumulira i uzrokuje masnu bolest jetre.
Previše masti u jetri može prouzrokovati upalu jetre, što može oštetiti jetru i stvoriti ožiljke. U težim slučajevima se javljaju ciroza i otkazivanje jetre.
Što sve može dovesti do masne jetre
Kada se masna jetra razvije kod nekoga ko pije puno alkohola, to je poznato kao alkoholna bolest masne jetre (AFLD). Međutim, kod ljudi koji ne piju alkohol teže je otkriti uzrok bolesti masne jetre (bezalkoholna bolest masne jetre, NAFLD). Veruje se da pogađa do 30 procenata stanovništva i da je najčešća bolest jetre kod odraslih i dece.
Poznato je nekoliko glavnih faktora rizika za razvoj bezalkoholne masne jetre:
*gojaznost - Procenjuje se da između 30 i 90 procenata gojaznih i gojaznih ljudi ima masnu jetru
* prekomerna količina masnog tkiva u predelu stomaka
* insulinska rezistencija - kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom povećava se skladištenje masti u jetri
* prekomerni unos jednostavnih ugljenih hidrata i zaslađenih pića (prerađena hrana, dodani šećeri) - pomfrit, krofne i čips izvor su užeglih masti (lipidnih peroksida) koje oštećuju ćelijske membrane jetre.
* poremećena ravnoteža crevne mikrobiote - danas znamo da dobre bakterije (probiotici) imaju važnu metaboličku ulogu (učestvuju u regulaciji ugljenih hidrata, aminokiselina, metabolizmu lipida, fermentaciji nesvarenih sastojaka hrane, korišćenju i regulaciji skladištenja energije, biosintezi vitamina, pretvaranju prolekova u aktivne .. .)
Neki drugi faktori takođe mogu izazvati bezalkoholnu masnu bolest jetre. Iako su manje česti, ne bi ih trebalo zanemariti:
* trudnoća
* nagli gubitak kilograma
* hepatitis C i druge virusne infekcije
* neželjeni efekti nekih lekova
* izloženost toksinima (insekticidi, pesticidi, duvanski dim)
* određeni geni i nasledne bolesti (cistična fibroza, Vilsonova bolest)
Simptomi masne jetre
Masna jetra se dugo smatra benignim stanjem iz kojeg se neće razviti nijedna bolest, međutim nova otkrića pokazuju da masna jetra može dovesti do ciroze. Zbog toga je važno znati uzroke i sprečiti masnu jetru da na vreme našteti vašem zdravlju.
Masna jetra je povećana jetra, ali to se retko može osetiti. Jetra je tihi organ koji se retko žali. Neki osećaju bol pod desnim rebrnim lukom zbog povećane jetre, pa je ovo signal za ultrazvuk. Na masnu jetru ukazuju i povišene vrednosti testova jetre u laboratorijskom testu krvi. Često je ALT povišen 3-4 puta od referentne vrednosti, a AST u bezalkoholnoj masnoj jetri uvek je niži od ALT. Ponekad su povišeni i GGT i ALP. Stalno povišenje nivoa transaminaza (ALT, AST) zahteva biopsiju jetre.
Ne postoji farmakološki lek za masnu jetru, ali se i dalje može lečiti. Iako mehanizam delovanja još uvek nije u potpunosti razjašnjen, jetra je jedini unutrašnji organ koji se može obnoviti, čak i kada je značajno uništena.
Prvi korak - promenite način ishrane Mediteranska dijeta vrlo efikasno snižava trigliceride u krvi, smanjuje telesnu težinu i pomaže u obnavljanju crevne ravnoteže. Iako se čini da samo trebate smanjiti unos masti da biste oporavili jetru, to nije sasvim tačno. Zdrave masti poput maslinovog ulja izuzetno su poželjne, a fruktoza je štetnija za jetru, jer dovodi do masnih naslaga i upala, pa je umerenost dobar način da se jede voće i piju voćni sokovi. Podrazumijeva se prestanak uzimanja alkohola, zaslađenih pića i zasićenih masti. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata pomoći će brzo smanjenju nivoa šećera u krvi, a redovno vežbanje i fizička aktivnost treba da postanu navika koja će dugoročno sačuvati celokupno zdravlje.
Dijeta za masnu bolest jetre
Ako imate masnu jetru, prilagodite svoju ishranu kako biste jetri pomogli da se oporavi i smanji rizik od komplikacija. Smanjite kalorije iz vaše dijete da biste izgubili na težini i rasteretili jetru. Izbegavajte prekomernu konzumaciju lekova što je više moguće.
• Dijeta zasnovana na hrani biljnog porekla (zeleno povrće, mahunarke i integralne žitarice).
• Ograničite potrošnju rafinisanih ugljenih hidrata (slatkiši, beli pirinač, beli hleb).
• Ograničite potrošnju zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu i mnogim drugim životinjskim proizvodima.
• Izbegavajte trans masti koje su prisutne u mnogim prerađenim grickalicama.
• Izbegavajte alkohol.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Zivim.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!