domaći!
JEDAN OD NAJZDRAVIJIH NAMAZA: Ima MALO KALORIJA, a učiniće mnogo toga za vaš ORGANIZAM!
Jako je zdravo!
Jedno od najukusnijih jela koje se mogu pripremiti od leblebije jeste humus. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.
Sastojci
300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak) 3 kašike tahinija 1 veći limun malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno) po ukusu so 4 kašike maslinovog ulja malo kumina za dekoraciju aleva paprika
Priprema
Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone.
Napomena - Nikako ne koristiti pečene leblebije! U prodavnicama zdrave hrane imaju običaj da kada im tražite leblebiju mahinalno krenu da pakuju one pečene leblebije za grickanje, pa pazite)
Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).
Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ili umesto toga dodajte maslinovo ulje.
Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmešati i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.
Posluživanje
Kao sos, odlično ide uz belo pileće meso sa roštilja, kao i uz ražnjiće.
Možete ga i samo namazati na hleb i tako jesti za doručak ili večeru.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!