ISHRANOM DO ZDRAVOG TELA
9 štetnih kombinacija hrane koje treba da izbegavate! (FOTO)
Tokom godina menjaju se standardi i čovekova potreba za zadovoljstvom i pohlepa bivaju izraženiji čak i kada je u pitanju hrana. Svi znaju koliko može biti štetno i opasno jesti brzu hranu, ali i dalje su svi okruženi njome i ona je uvek prvi izbor kada je čovek gladan. Postoje kombinacije hrane koje mogu biti rizične za čovekovo zdravlje. Ovo je lista od 9 kombinacija hrane koju treba izbegavati: 1. Voće tokom ili nakon obroka Voće se brzo apsorbuje i prolazi kroz stomk a zatim se apsorbuje u crevima. Kada se voće nađe u kombinaciji sa žitaricama, mesom i sušenim namirnicama mogu ostati predugo u digestivnom traktu i početi da fermentiraju. Ovo može izazvati oštećenje zidova creva i druge zdravstvene tegobe. 2. Životinjski proteini i skrob Tara Aldar (najpoznatiji trener prirodne ishrane i ekspert unutrašnjeg čišćenja) kaže da istovremeno konzumiranje životinjskih proteina i ugljenih hidrata može negirati efekat svakog od ovih hranljivih sastojaka. Različiti enzimi digestivnog trakta se sukobljavaju i mogu izazvati gasove, nadutost i nelagodnost. 3. Lajm i lekovi za kašalj Prema časopisu Mens Helt lajm može da inhibira ili blokira enzime koji snižavaju holesterol. Poznati lek za kašalj je dekstrometorfan, ovaj lek može da se razgradi u krvotoku kada udari u ćelije holesterola i da izazove neželjena dejstva leka. Framaceut Meri Elen Gilkson kaže da ovi neželjeni efekti mogu uključivati halucinacije i nesanicu, pa sok od limete i limuna treba izbegavati kada se uzimaju lekovi za bol u grlu, ili se treba detaljnije raspitati kod farmaceuta da li sme da se kombinuje. 4. Skrobni ugljeni hidrati i paradjz Paradajz je kiselo voće i može izazvati tegobe kada se jede u isto vreme sa skrobnim ugljenim hidratima. Skrobni ugljeni hidrati uključuju i slatki krompir i pirinač. Konzumirajući ove proizvode zajedno izazivate lošu probavu, gerd i druge digestivne tegobe. Takođe se veruje da umor nakon obroka može biti izazvan istovremenim konzumiranjem paradajza i skrobnih ugljenih hidrata. 5. Voće i jogurt Kombinujući voće i mlečne proizvode možete prouzrokovati velike patnje organizmu. Mlečni proizvodi mogu biti kongestivni, blokirati sinuse, podsticati prehlade i pogoršavati simptome alergije. U kombinaciji sa voćem ovi simptomi postaju još gori, bolji izbor je običan jogurt. 6. Žitarice i mleko Cerealije i mleko su obeležje mnogih kuhinja u svetu. Oba ova proizvoda sadrže ugljne hidrate koji se brzo vare i ostavljaju telo pod stresom. Oba mogu izazvati skokove šećera u krvi što će vas ostaviti umorne, a kada šećer opadne opet ćete želeti brzu hranu. 7. Vino i puding Za ljubitelje slatkiša ova kombinacija može izazvati pustoš unutar vas. Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, a velika količina šećera u vašem desertu će se čuvati kao masti i dovešće do prekomerne težine. Probajte da pijete vino uz namirnice sa niskim glikemijskim indeksom kao što je vlaknasto povrće. 8. Burgeri i pomfrit Ovaj obrok je jako nezdrav. Prepečena hrana sa visokim nivoom masti, konzervansima i drugiim hemikalijama mogu da proizvedu ugljene supstance. Kada se ovo ukombinuje sa šećerom u krompiru stvaraju se citokini koji mogu izazvati upale i ubrzati proces starenja. 9. Mafini i voćni sokovi Kombinacija koja nudi mnogo kalorija i i malo nutritivne vrednosti. Kada počnete dan ovom kombinacijom može doći do pada energije i gladi do popodneva pa možete biti mrzovoljni i dok ne dobijete sledeću ‚‚dozu". Nedostatak proteina i vlakana sukobi se sa visokom potrošnjom šećera i dovodi u nered šećer u krvi. Ako vam se jede mafin odaberite onaj koji je pravljen od celog zrna, i tretirajte svoje telo sa poštovanjem. (Espreso.co.rs / Izvor: healthypanda.net)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!