otkrivamo
JEDITE KISELI KUPUS, ODMAH! Uradiće NEVEROVATNU STVAR za vašu JETRU! Ali to nije sve!
Osim probioticima, kiseli kupus je jako bogat vitaminom C, a sadrži i vitamine A, E, K, B12, kao i magnezijum, gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, kalijum, fosfor... Odličan je za detoksikaciju organizma
Kiseli kupus bi trebalo jesti stalno jer je prepun probiotika, a neki od njih su Leukonostok, Pediococcus, i Lactobacillus. Najzdraviji je onaj kojeg ste napravili sami. Ali, ako ga kupujete u prodavnici, birajte one nepasterizovane. Naime, pasterizacija uništava ono korisno u kiselom kupusu pa je učinak na zdravlje manji
Osim probioticima, kiseli kupus je jako bogat vitaminom C, a sadrži i vitamine A, E, K, B12, kao i magnezijum, gvožđe, folnu kiselinu, kalcij, kalij, fosfor... Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre te pospješuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.
Kiseli kupus ne deluje blagotvorno samo na zdravlje već i na raspoloženje. Za rasol se kaže da je fantastičan u borbi protiv mamurluka te da pomaže u liječenju čira na želucu
Sok kiselog kupusa sadrži bakterije mlečno kiselinskog vrenja koje su saveznik zdrave i uravnotežene humane mikrobiome. Uz obilje vitamina (B12, C, A...) ima i minerale te enzime koji su u dijetetici oduvijek predlagani pacijentima sa probavnim smetnjama. Danas znamo kako je 80 posto imunoloških stanica u probavnom sistemu i potvrđene su blagodati kiselih namirnica (repa, krastavci, cikla...), a osobito kiselog kupusa na regeneraciju i stimulaciju rasta tih istih stanica - pojasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.
Dodala je i kako se važnost kiselog kupusa mijenjala kroz istoriju. Pre 100 godina bio je najdragocjenija namirnica tokom zime, a posebno je bio važan pomorcima kao stalan izvor C vitamina u uvjetima kada im duži vremenski period nisu bili dostupni sveže voće i povrće. Jednostavan je za skladištenje i sam sebe čuva od kvarenja.
Neki ljudi moraju paziti koliko ga jedu
- Važno je ne preterivati u unosu kupusa ako imate problema sa radom štitne žlezde ili kod osoba sa divertikulozom. Oprez je potreban i kod ljudi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom(zbog visokog sadržaja natrijuma). Kuhanjem se kiseli kupus osiromašuje jer se obiluje vitaminima koji nisu postojani na visokim temperaturama, a dugim kuhanjem kiseli kupus postaje teže probavljiv - pojašnjava Martinić
Probiotici su važni za zdravlje
Probiotike, kojima kiseli kupus obiluje, trebalo bi redovito unositi u organizam jer su velika pomoć u zaštiti protiv bolesti, osobito tokom hladnijih dana tokom kojih vladaju grip i prehlada.
- Pokazalo se da probiotici luče zaštitne tvari koje mogu pokrenuti imunološki sistem i tako sprečiti patogene da preuzmu kontrolu i pogoduju nastanku bolesti - objasnio je svetski poznati stručnjak za probiotike dr. Allan Walker, direktor Odjela za prehranu Medicinske škole Univerziteta Harvard.
Naglasio je kako nisu sve bakterije u ljudskom telu loše. Na primer, probavni trakt dom je za čak sto trilijuna mikroba od kojih većina olakšava proces probavljanja hrane, borbu protiv štetnih bakterija te u regulaciju imunološkog sistema
Bonus video:
(espreso.co.rs/24hHR)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!