prevencija
RAK ŽELUCA DOLAZI TIHO, A OVO SU NJEGOVI SIMPTOMI: Ne smete ih ZANEMARIVATI!
Želudac je najširi deo probavne cevi
Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi.
Kao i kod većine bolesti, za nasatanak ovog raka, kriva je ishrana.
Želudac je najširi deo probavne cevi. Nalazi se između jednjaka i tankog creva. Tu započinje probava hrane.
Bolest je 1,5-2 puta češća kod muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.
Među hranom koja ga uzrokuje, najčešće se spominje dimljena i jako soljena hrana (meso), voda u kojoj ima dosta nitrata, te držanje hrane na sobnoj temperaturi, ali naravno tu su i geni.
Ko oboleva od raka želuca?
Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolevaju od žena.
Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći kod osoba koje u porodici imaju ili su imali obolelog rođaka, uz neke retke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.
Ishrana s puno soli, što uključuje sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, prethodno hirurško lečenje (resekcija želuca), pušenje i ekscesivno pijenje alkohola takođe povećavaju rizik za rak želuca.
Bitno je da prepoznate simptome i na vreme ga lečiti.
Obično se javljaju:
Neodređene tegobe u gornjem delu stomaka
Osećaj težine ili punoće nakon obroka
Mučnina i povraćanje
Loša probava, žgaravica
Slabost i umor
Nadutost
Proliv ili zatvor
Bolovi u stomaku
Krv u stolici
Oko 25% bolesnika ima tegobe slične onima kod bolesnika s ulkusnom bolesti. U kasnijoj fazi bolesti bolesnici gube na težini, neki mogu napipati tumorsku masu gornjem delu stomaka, što je izrazito loš znak, dolazi do mučnina i povraćanja ili problema s gutanjem.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Novi.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!