važno je znati
OVE NAMIRNICE NE VALJA PRATI PRE KONZUMIRANJA: Voda kod njih STVARA BAKTERIJE! Iznenadićete se!
Pojedine ne treba nikako prati pre upotrebe jer možete samo da izazovete dodatne bakterije
Navikli ste, higijene radi, da operete mnoge namirnice pre nego što ih pojedete ili počnete da pravite omiljena jela od njih?
Za neke od tih namirnica ste u pravu, ali pojedine ne treba nikako prati pre upotrebe jer možete samo da izazovete dodatne bakterije.
Jaja
Na njih se u industrijskoj proizvodnji stavlja posebna masa kako bi ih zaštitila od zaraze bakterijom. Voda uništava ovu zaštitu.
Meso
Mnogi misle da će pranjem mesa pre kuvanja rešiti problem bakterija, no time ih samo šire na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog prskanja vode. Bakteriju ćete uništiti tako da meso dobro skuvate ili ispečete.
Testenina
Kulinarski šefovi upozoravaju da pranjem testenine uklanjate skrob koji bolje upija umak. Testeninu možete isprati jedino nakon kuvanja, ako želite da je upotrebite, na primer, u salati.
Pečurke
Njih je bolje samo kratko isprati i osušiti papirnatim ubrusom, umesto da ih dugo držite pod vodom ili potapate. Ako ih kratko isperete, to treba učiniti isključivo pre kuvanja.
Za razliku od ovih 5 namirnica, tu su i one koje bi uvek trebalo oprati:
Voće i povrće s jestivom korom
I ako vam se učini da je voće ili povrće koje želite da pojedete čisto, svejedno ga operite. Naravno, bez sapuna. Nakon "hladnog tuša" osušite namirnice ubrusom.
Konzerve
Bakterije ne mogu ući dok su zatvorene, ali mogu preko poklopca ako ih ne operete pre otvaranja.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Večernji)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!