OVE NAMIRNICE NIKAKO NE PERITE PRE KUVANJA: Ceo život ste bili U ZABLUDI, možete OZBILJNO UGROZITI zdravlje
Foto: Profimedia

OVO MORATE ZNATI

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE PERITE PRE KUVANJA: Ceo život ste bili U ZABLUDI, možete OZBILJNO UGROZITI zdravlje

Među takvim namirnicama su sledeće

Objavljeno: 08:51h

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrok širenja bakterija pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo da se peru pre kuvanja, a koja se obavezno pere.

Među takvim namirnicama su sledeće:

Jaja

foto: Profimedia

Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa jaja ne bi trebalo prati već normalno kuvati i potom oguliti.

Piletina

foto: Profimedia

Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije.

Ustanovili su da dve petine ljudi sirovu piletinu pre pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odeću i kuhinjsku opremu.

Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jeste da se pobrinete da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana, te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

foto: Shutterstock

Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno rešava - visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete.

Dobro bi bilo pre kuvanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnim ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Testenina

foto: Profimedia

Kulinarski šefovi pranje testenine vide najvećim grehom koji možete počiniti, jer voda uklanja skrob koji pomaže boljoj apsorpciji umaka koji ćete poslužiti s njom. Tako testenina ne bi trebala da se pere ni nakon kuvanja, a jedini izuzetak je testenina koju ste skuvali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tiganju.

Pečurke

foto: Stock

Ovu namirnicu, zbog svoje sunđeraste strukture s izuzetnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili natapati u vodi. Ako vam se čine prljave, naprosto ih ogulite s nožem ili ih pak obrišite papirnim ubrusima. Pečurke treba guliti samo ako je došlo do promene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji deo stručka pečurke.

Šta se obavezno mora oprati?

Voće i povrće čiju koru gulimo

foto: Profimedia

Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja - na primer krompira ili luka. No, ako je reč o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite pre konzumiranja - bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Limenke

Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu da stoje. No definitivno mogu da uđu unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja njom.

Orašasti plodovi

foto: Thinkstock

Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, prema ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistaći, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportovani. Takođe, znaju da se špricaju s kiselinom koja štiti od parazita, no može naštetiti ljudskom zdravlju.

Sušeno voće

Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se posebno odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzu, a posude u koje se stavlja se vrlo retko ili nikad ne peru.

Operite ga ili ga čak ostavite da potpljeno neko vreme, pa sami osušite par sati i biće jednako ukusno, a puno zdravije.

Riža

foto: Profimedia

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuvanja riže - u posudi kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju, te je najopasniji za decu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. Naime, rižu bi trebalo ostaviti potpljenu preko noći, a ujutru isprati pod vodom, te potom kuvati - time se udeo toksina u njoj smanjuje za čak 80 odsto.

Bonus video

MILIVOJE JE SRPSKI FENOMEN: Zbog praseta nosi metak u glavi pune 23 godine

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.