odlični saveti
KARDIOLOZI NIKADA NE JEDU OVE NAMIRNICE: Otkrivaju zašto, a i vama savetuju isto!
Postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku
Iz dana u dan kardiolozi svedoče dejstvima koje loša ishrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata. I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu - čaša crnog vina petkom, desert nakon nedeljnog ručka - postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku.
1. Mesne prerađevine
Slanina, šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.
Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma - podseća dr. Jennifer Haythe, kardiolog i profesor na univerzitetu Columbia Presbyterian u New Yorku.
Što su zapravo mesne prerađevine?
Radi se o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentirano ili dimljeno kako bi mu se produži rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrij koji se koriste u mesnim prerađevinama štetni su za srce, osobito ako se konzumiraju u većim količinama.
2. Crveno meso
Izdašan i sočan odrezak preliven pečurkama i sotiran na putru obrok je u kojem ćete uživati u posebnim prilikama.
- Taj ukusni odrezak na vašem tanjuru pun je zasićenih masti, holesterola i soli - kaže dr. Haythe.
Jedite crveno meso jednom mesečno, a kada ga jedete uvek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za okus, a izbegavajte putar, sos na bazi pavlake i druge teške dodatke.
3. Kokice i čips
Ništa lakše nego pojesti XXL vrećicu čipsa ili kokica dok gledate omiljeni film. Ko tada razmišlja o trans-mastima, natriju i ugljenimhidratima!? Jedno istraživanje pokazalo je da 99,2 odsto ljudi u svetu konzumira više od 2000 mg natrija dnevno (većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500). Osobe koje konzumiraju više od 2000 mg završiće u statistici kao jedna od deset osoba koje umiru od kardiovaskularnih bolesti. Znači li to da morate u potpunosti odustati od kokica i čipsa?
Pokušajte da se prebacite na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodanog putra. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite kesicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmerite količinu u manjoj činiji.
4. Pizza
Nedeljni izlazak s društvom na picu, nešto je čemu se većina nas raduje. Nažalost, ono što nam se servira u piceriji je "divovski ugljenihidrat punjen solju i topljenim sirom", upozoravaju lekari.
Ne morate da odustanete od svoje omiljene večeri u nedelji, ali pokušajte da naručite zdraviju verziju svoje omiljene hrane ili – još bolja ideja – sami kod kuće pripremite picu.
- Koristite brašno od celovitih žitarica, maslinovo ulje i sveži kozji sir -preporučuje dr. Haythe.
5. Dijetni sokovi
Pitate li kardiologe, obični sokovi bolji su odabir od dijetnih verzija.
Aspartam u dijetnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može u vama ju postaći želju za slatkim - upozorava dr. Sindhu Koshy, kardiolog u bolnici Ascension St. John Macomb Oakland u Michiganu. Sva istraživanja pokazuju da je udio pretilih ljudi u zapadnoj civilizaciji sve veći, što znači i veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, dijabetesa…
6. Dodana sol (nakon kuvanja)
Čini se da naši ukusni pupoljci nisu zadovoljni dok ne začinimo hranu s još malo soli kad je već u tanjiru, međutim takva navika vodi u probleme s krvnim pritiskom. Ako vam je krvni pritisak previsok, vaše će se arterije suziti i otvrdnuti, što je siguran put u neku od bolesti srca i krvnih žila.
- Nevažno je držite li u soljenci himalajsku, ružučastu sol ili cvet soli – ako u sebi ima naziv sol, nije dobra za vas! - upozorava dr. Koshy.
Borite li se s visokim krvnim pritiskom, ograničite unos soli i počastite svoje nepce (i srce!) začinima poput kima, carija, češnjaka, ruzmarina, cimeta itd. Mogli biste da se iznenaditi kakav učinak ima ova promena na vaš krvni pritisak.
Kada pacijenti s visokim krvnim pritiskom izbace sol iz svoje prehrane, njihov krvni pritisak može se do te mere normalizirati da više nemaju potrebu za lekovima - kaže dr. Koshy.
7. Žitne pahuljice i druge žitarice iz kutija
Šećer je loš za vaše zube i opseg struka, a ni vaše srce ga ne voli. Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da osobe koje konzumiraju 17 do 21 posto kalorija iz dodanih šećera imaju 38 odsto veći rizik od smrti usled bolesti srca u usporedbi s osobama koje konzumiraju 8 posto kalorija iz dodanih šećera.
Kad doručkujete žitne pahuljice ili bilo koje žitarice s dodanim šećerom to je kao da jedete slatkiše. Raste vam šećer u krvi, trigliceridi i kolesterol, upozoravaju lečnici. Odaberite žitarice sa što manje dodanog šećera ili, još bolje, jedite zobenu kašu. Možete je jesti svaki dan, a u nju dodajte sveže voće umjesto sušenog jer i ono sadrži više šećera.
8. Beli hleb
Beli hleb, testenina i bela riža su namirnice koje kardiolozi izbegavaju u širokome luku.
- Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj treba da vam bude da smanjite količinu škroba iz namirnica od belog brašna ili rafinirane riže jer se one u vašem telu samo pretvore u šećer - upozorava dr. Koshy. Odaberite hleb i testeninu od celovitih žitarica – sadrže više vlakana od belih sorti i sporije se probavljaju pri čemu se regulira razina šećera u krvi.
Celovite žitarice daju više vlakana, što vam pomaže da se duže osećate sitima, tako da je manja verovatnost da ćete doživeti nagli pad šećera i posegnuti za više slatkih zalogaja između obroka.
9. Energetska pića
Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Nevolja je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promovišu kao prirodni pojačivači energije. Pomešajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.
- Mnoga energetska pića sadrže tako veliku količinu kofeina da mogu izazvati i aritmiju. Energetsko piće, zajedno s nedostatkom sna, što je uopšteno razlog zbog kojeg ih ljudi uzimaju, loša je kombinacija za vaše srce - upozorava dr. Nicole Weinberg, kardiolog i direktor Centra za zdravlje ženskog srca u Santa Monici.
10. Piletina pržena u dubokom ulju
Neka se javi ko ne voli prženu piletinu!
- Loša je za opseg vašeg struka, a sledom toga i za vaše srce, a usto dovodi oksidanse u vaš organizam - kaže dr. Weinberg. Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za prženje je potrebno vruće ulje koje menja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobijate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju stanice u vašem telu.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Večrnji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!