spicy cider
VATRENI NAPITAK PROVERENO ŠTITI OD PREHLADE I GRIPA: Ova mešavina ZAČINA povratiće vam snagu!
U nastavku teksta donosimo recept
Kejti Veles za Wellness Mamu napisala je kako je ovaj prirodni lek pomogao njenoj porodici da prebrodi prehladu.
U nastavku teksta donosimo recept.
Recept za "fire cider" ili “spicy cider” kako ga Veles naziva, pronašla je pre mnogo godina. Nije joj zvučao kao nešto primamljivo, no nakon nekoliko slučajeva obolevanja od gripa i prehlade odlučila mu je dati šansu.
Vatrena jabukovača tradicionalni je recept koji sadrži beli luk, luk, đumbir, kajensku ili čili papričicu, halapenjo paprika, sirće i med. Izvorni recept zahteva i ren, koji je ona zbog dece zamenila korenom ehinaceje.
Sudeći po sastojcima, zasigurno se pitaš kakvog je ukusa ovaj čudotvorni napitak. Veles navodi kako je nju ukus iznenadio, te ga sad koristi i kao prelov preko salata, a nju podseća na blago papreni i slatki ukus sirćeta.
U zimskim mesecima, Večes i njena porodica, konzumiraju kašičicu napitka na dan, a ako dođe do bolesti, jednu kašičicu uzmu svakih nekoliko sati ili ju umetnu u toplu čašu vode ili čaj.
Za decu obično pravo poseban pripravak u kojeg stavi manje kajenske ili čili papričice te izbaci halapenjo papriku. Navodi kako se na ukus nisu žalili jer med daje slatkoću koja nadjača ostale ukuse.
Kako pripremiti vatreni napitak?
Sastojci:
1 srednji luk (oguljen i grubo naseckan)
1 beli luk (oguljen i grubo naseckan)
5 cm svežeg đumbira (oguljen i narendan)
1 kašika osušenog korena ehinaceje
1 narandža (narezana, neobavezno)
1 jalapeño papričica (narezana, po želji)
jabučno sirće
organski med
2 kašike kajenske/čili paprike
Postupak:
U teglu ubaci luk, beli luk, đumbir i koren ehinaceje, narandžu i halapenjo papričicu.
Dodaj dovoljno jabučnog sirćeta da pokrije sastojke.
Zatvori i ostavi u tegli 2-3 nedelje, najbolje na sunčanom ili nekom drugom toplom mestu.
Nakon 2-3 nedelje, procedi mešavinu.
Nakon što ju procediš, izmeri količinu napitka, odnosno jabučnoga sirćeta i pomešaj ga s jednakom količinom meda te dodaj kajensku ili čili papričicu.
Čuvaj u frižideru i uzimaj 1 kašiku dnevno ili prema potrebi više ako i kada dođe do pojave bolesti. Veles navodi kako je ona za vreme prehlade uzimala 1 kašiku svaka dva sata.
Napomena: Nemoj brinuti ako beli luk pozeleni. To je normalna reakcija na luk uronjen u kiselinu.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Miss7)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!