teško se vare
OVE NAMIRNICE SU ZDRAVE, ALI IZAZIVAJU VETROVE! Zažalićete ako budete u nečijem društvu, a ZAŽALIĆE I TA OSOBA!
Evo kojih sedam namirnica najviše izaziva nadutost i gasove
Ako se nakon svakog obroka osećate naduto, razlog je verovatno taj što konzumirate namirnice koje se teže razgrađuju.
Telo naime oslobađa gasove kao nusproizvod nesvarene hrane, a neke se namirnice vare teže od drugih.
Evo kojih sedam namirnica najviše izaziva nadutost i gasove:
Pasulj
Kad promislimo o hrani koja izaziva gasove, pasulj je najverovatnije na prvom mestu. On sadrži puno rafinoze (trisaharid koji se sastoji od galaktoze, fruktoze, i glukoze), složenog šećera s čijom se probavom telo muči. Rafinoza prvo prolazi kroz tanko crevo pa ulazi u debelo, gde se razrađuju brojne bakterije i pri tom stvaraju vodonik, metan i ugljen dioksid. Kako biste smanjili nadutost bez da pasulj izbacite iz ishrane, možete pokušati s proizvodima koji danas postoje na tržištu (npr. Beano) koji sadrže prirodne enzime koji pomažu probavi tako da razgrađuju složene ugljen hidrate iz 'teških' namirnica.
2. Banane, jabuke i breskve
Ako imate osećaj da vam je želudac 'težak' nakon što ste pojeli jabuku, taj vam osećaj stvaraju brojna vlakna koja sadrži. Isto tako, voće je bogato i prirodnim šećerima poput fruktoze, koju neki ljudi teže podnose. Intolerancija na fruktozu rjeđa je od one na laktozu, ali kod nekih upravo fruktoza uzrokuje nadutost i plinove, jer im probavni sistem ne razgrađuje sve šećere iz voća. Prema 'International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders', gasove i nadutost mogu uzrokovati jabuke, marelice, banane, breskve, grožđice, kruške i sok od šljive.
3. Kupusnjače
U njih ubrajamo velik broj većinom zelenog povrća kao što su kupus, kelj, karfiol, prokelj i brokoli. Sve te namirnice sadrže obilje vlakana, ugljen hidrata s čijom se probavom telo često muči. Za razliku od većine drugih sastojaka iz hrane, vlakna stižu do creva netaknuta. Većina bakterija prisutnih u probavnom traktu živi u debelom crevu; i premda su zaslužne za iskorištavanje vlakana koja pretvaraju u energiju, nusprodukt tog procesa su gasovi.
4. Mlečni proizvodi
Laktoza je šećer prisutan u mleku i većini mliečnih proizvoda, poput npr. sladoleda ili sira, a kao na sve šećere, postoji i intolerancija na laktozu, a javlja se kod ljudi koji ne proizvode dovoljno enzima laktaze ( potrebnog za razgradnju mlečnog šećera). Gasovi su jedan od simptoma netolerancije na laktozu, a ako sumnjate da je to vaš problem, simptome možete ublažiti odabirom nemasnih zamjena za mlečne proizvode (npr. mlečni proizvode od soje ili bademovog mleka).
5. Orašasti plodovi
Orašasti su plodovi izvrsna zamena za grickalice jer su bogati zdravim mastima, proteinima i vlaknima. No orasi se teško probavljaju i mogu uzrokovati gasove. Ako ipak ne želite smanjiti njihovu konzumaciju, držite se podalje od indijskih oraščića jer se smatraju jednim od najvećih krivca za gasove.
6. Lukovice
Povrće koje ima jak ukus, kao npr. luk, beli luk ili praziluk, bogato je vlaknima koja se sastoje uglavnom od molekula fruktoze. Nekim ljudima nedostaje enzima za razgradnju fruktoze, pa ih ne mogu u potpunosti probaviti što dovodi do problema s crevima kao što su nadutost i gasovi.
7. Celovite žitarice
Celovite, odnosno integralne žitarice su one koje sadrže svaki deo zrna, uključujući i spoljne slojeve, mekinje i klice čime imaju veliku hranjivu vrednost. Tu spadaju zob, pšenica, škrob i rafinoza, a razgrađuju ih bakterije iz debelog creva što uzrokuje gasove, piše portal o zdravlju Health Tips.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/24sata,hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!