reč stručnjaka
CEO ŽIVOT PRAVITE VELIKU GREŠKU! Nikako ne stavljajte LUBENICU U FRIŽIDER!
Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija
Nedavno istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu prije konzumiranja stavljamo u frižider grešimo.
Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.
Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo – samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.
U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/zena.blic.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!