VRAĆA U DETINJSTVO
3 RECEPTA ZA DŽEM OD KAJSIJA ĆE VAS ODUŠEVITI! Ova lagana POSLASTICA je zdravija od KUPOVNIH SLATKIŠA, a UKUSNA JE!
Ako dosad niste spremili slatko ili džem od kajsija, dobro će vam doći ova tri recepta. Probajte!
Sezona je kajsija, a jedan od omiljenih džemova je upravo od ovog voća.
Sastojci:
1,5 kg očišćenih kajsija 400 g šećera sok od većeg limuna mahuna vanile
Kajsije oprati i iseći na četvrtine. Preliti limunovim sokom i šećerom i rukama izmeljati kajsije tako da dobijete kašu. Po želji možete ostaviti komadiće, ali će se i oni raspasti tokom kuvanja. Sipajte voće u veću šerpu, dodajte mahunu vanile i stavite da se kuva na jakoj vatri. Kad provri, smanjite malo temperaturu i kuvajte povremeno mešajući, a kad počne da se zgušnjava, morate često da mešate da ne zagori. Džem je gotov kad povučete varjačom po dnu i vidite trag iza nje.
Izvadite mahunu vanile, rasecite je na pola i tupom stranom noža istružite semenke. Vratite ih u šerpu i promešajte, a potom punite tegle.
Džem od kajsija i pomorandže!
Sastojci:
300 g očišćenih kajsija pomorandža 250 g šećera pola soka od limuna narendana kora limuna dve kesice burbon vanil-šećera
Oprane i očišćene kajsije osušite, iseckajte ih i stavite da se kuvaju bez šećera sa očišćenom i isekanom na kockice pomorandžom 20-ak minuta. Posle toga polako sipajte šećer pomešan sa vanil-šećerom, mešajući da bi se šećer istopio i ukuvao do željene gustine. Kada počne da se zgušnjava, sipajte limunov sok i koricu od polovine limuna.
Džem od kajsija iz rerne
Sastojci:
2 kg kajsije dve-tri šake šećera
Kajsije dobro operite, očistite od koštica i oštećenih delova, pa ubacite u dublji pleh ili tepsiju. Pospite ih sa dve do tri šake šećera, prekrijte folijom i stavite u rernu na 200 stepeni da se krčkaju. Posle pola sata skinite foliju i promešajte džem. Ostavite da se zapeče još 10 do 15 minuta. Ostavite da se malo ohladi, pa punite tegle.
Savet plus:
* Kad kupujete kajsije za džem, birajte cele, neoštećene plodove, ali pazite i da budu sasvim zrele * Tegle operite sapunicom za sudove i vrućom vodom, pa ih bez sušenja stavite u vruću rernu da se osuše * Punite vruće tegle vrućim džemom. Zatvorite ih poklopcem tek kad se džem ohladi i uhvati korica na površini
Ako dosad niste spremili slatko ili džem od kajsija, dobro će vam doći ova tri recepta. Probajte!
Bonus video:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!