ima rešenja
MOŽEMO DA NAHRANIMO SVE LJUDE NA SVETU AKO SE REŠIMO OVE STVAR: Rešenje za glad postoji i vrlo je jednostavno
Zbog toga što se polovinom svetskog žita hrani stoka, a ne direktno ljudi, milioni su suočeni s glađu
Postizanje ekološke održivosti mora se protezati kroz mnoge slojeve - ekonomski, socijalni, etički, ne samo ekološki.
Tek tada možemo govoriti o našem izboru hrane kao ekološkoj meri, objašnjava dr. Ričard Openlander , autor knjige 'Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work'. U svetu, objašnjava, 91 posto zemljišta prekriveno prašumama od 1970. godine sada se koristi za ispašu stoke, od čega je većina namenjena izvozu iz siromašnih u bogate zemlje.
- Trenutno je više nego dovoljno hrane za prehranu celokupne populacije, pa čak i dovoljno da se nahrani devet milijardi ljudi za koje se predviđa da će živeti 2050. godine. Ali zbog toga što se polovinom svetskog žita hrani stoka, a ne direktno ljudi, milioni su suočeni s glađu - kaže autor i dodaje da se resursi iscrpljuju neodrživim tempom. Dr. Openlander razbija i još jedan mit.
- Jedenje domaće biljne hrane donosi mnoge zdravstvene i ekološke prednosti. Međutim, čak i stopostotna lokalna prehrana uključuje životinjske namirnice, koristi više fosilnih goriva nego biljna (pre)hrana koja se vozi na hiljade kilometara. Razlog tome je što prevoz od poljoprivrednika do trgovca na malo emituje tek četiri posto stakleničkih gasova u celokupnom procesu proizvodnje hrane - kaže Openlander.
Jasno naglašava da imamo sposobnost da hranimo sve ljude na zemlji, sada i ubuduće, ali samo ako promenimo vrste namirnica koje svakodnevno konzumiramo.
Sve dok su meso i drugi proizvodi životinjskog porekla deo jednačine, problem nije rešiv - zaključuje autor.
BONUS VIDEO: Boris iz SPS-a OTVORENO o nasilju, Skupštini, Prajdu i premijerki!
(Espreso.co.rs / 24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!