istraživanje
UKLJUČITE OVO JELO U ISHRANU ODMAH: Štiti srce, smanjuje holestrol, snižava šećer u krvi
Nije riječ samo o ukusnoj, nego i zdravoj namirnici, posebno pogodnoj za dijabetičare
Leblebija ili slanutak, potiče iz Persije, a koristi se već više od 7.000 godina. Slanutak je bio omiljeno jelo Egipćana, Grka i Rimljana. Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka). Osim toga, slanutak je vrlo zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare: Bogat izvor nutrijenata - sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka - ima nizak glikemijski indeks
Istraživanja glikemiskg indeksa namirnica su pokazala, da slanutak ima nizak glikemijski indeks (28-32). Bogat proteinima Slanutak je važan izvor makro nutrijenata, sadrži puno proteina. Kuvani slanutak sa povrćem i celim žitaricama poput riže je odličan visoko-proteinski nemasni obrok. Smanjuje holesterol Dijetalna vlakna, koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju holesterola u krvi na takav način, da se vežu uz žučne kiseline u tankom crevu i sprečavaju njihovu reapsorpciju. Pogodan za dijabetičare Slanutak sprečava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Naučna istraživanja potvrđuju da redovno konzumiranje slanutka može sprečiti dijabetes. Sprečava bolesti srca Redovno konzumiranje slanutka može smanjiti rizik bolesti srca. Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je učestvovalo više od 16.000 ljudi širom sveta pokazala su da kod ljudi, koji su redovno konzumirali mahunarke, rizik od srčane bolesti je bio smanjen za 80%. Stoga, ne oklevajte, uključite slanutak u ishranu-odmah!
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!