RADITE TO NA PRAVI NAČIN
OVAKO TREBA DA JEDETE BELI LUK, ako hoćete maksimalno lekovito dejstvo! NIKAKO DRUGAČIJE
U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa
Svi znamo da je zdravo jesti beli luk, a sada znamo i kako treba da ga konzumiramo da bi iz njega izvukli ono najzdravije. Beli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci.
U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal Zadovoljna.
Beli luk svoja lekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.
Ovako treba jesti beli luk:
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena belog luka. 3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.
BONUS VIDEO:
MISLITE DA SU RUPE NA NAŠIM PUTEVIMA OGROMNE? U ovom krateru ČOVEK JE NESTAO! (VIDEO)
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!