da li ste znali?
JORGOVAN JE BILJKA KOJA LEČI MNOGE BOLESTI Rusi je redovno koriste kod različitih upala, a sada ćete i vi, evo kako
Pomalo su gorki i deluju tako da isušuju usnu šupljinu
Mnogi veruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lepih cvetova koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv, lekovitost njegovih delova. Ukrajinci i Rusi redovno koriste koru, lišće i cvetove kao savršeno sredstvo protiv upala uopšteno i upala zglobova, reumatizma i reumatoidnog artritisa. Semenke i druge delove koriste za rešavanje unutrašnjih parazita, snižavanje povišene telesne temperature i lečenje malarije.
Dakle, za konzumaciju se koriste sirovi cvetovi ili se motaju, pa prže kao pomfrit. Konzumacija sirovih cvetova može pomoći u slučaju začepljenja.
Pomalo su gorki i deluju tako da isušuju usnu šupljinu.
Lišće i plodovi jorgovana koriste se kao sredstvo koje prevenira recidiv bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže izbaciti crijevne parazite. Kao tonik se može koristiti zahvaljujući činjenici da ima astringentsko svojstvo pa steže i suši kožu.
U tu svrhu može se pripremiti hladna ili topla infuzija za lice. Infuzija se može koristiti i u slučaju svrbeža kože, posjekotina i drugih pojava na koži. Koru ili lišće mogu žvakati djeca koja osjećaju bolove u usnoj šupljini. Od cvjetova se spravlja ulje koje se koristi u parfemima. Od lišća se mogu dobiti zelena i smeđa boja, a od grančica žutonarančasta. Kandirani cvjetovi jorgovana mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/hayat.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!