NE RIZIKUJTE
OVE NAMIRNICE SVI PEREMO, A NE BISMO SMELI: Ukoliko to radite, BAKTERIJE SE RAZMNOŽAVAJU JOŠ BRŽE
Iako vam izgleda logično da pre spremanja ručka, operete svaku namirnicu, kod nekih to donosi više štete nego koristi
Pranjem piletine ne rešavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu, tvrde stručnjaci.
"Pranjem sirove piletine verovatno ćete raširiti bakterije po celoj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe", upozoravaju stručnjaci.
Jedini efikasan način da se rešite bakterija je kuvanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso.
Savet je da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se rešili viška vlage, ali svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu. Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu menjati u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih isperite i osušite papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i postale vodenaste.
Takođe, i jaja spadaju u namirnice koju nikada ne treba prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.
Mnogi ljudi greše jer nakon kuvanja peru testeninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se testenina kuvala sadrži skrob i doprinosi ukusu.
Bonus video:
(Espreso.co.rs / Klix.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!