smislili
GENIJALAN TRIK, KAKO DA JEDETE PASULJ A IZBEGNETE PAKLENE VETROVE! Ovo ćete uvek da radite!
Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi
Obožavate pasulj? Zapečen, s kiselim kupusom, na salatu s mlevenim mesom i čilijem...
Kombinacije jela s pasuljem zaista su brojne, ali neki će ovu namirnicu izbegavati zbog jedne stvari - vetrova (znate o čemu pričamo)! Pasulj je odličan izvor proteina, B vitamina, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Ipak, neki će se ustručavati od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja vetrova u telu, ali postoji način kako ih možete smanjiti.
Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale pasulj u vodi preko noći, znajte da postoji i te kako dobar razlog za to. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da svari složena hemijska jedinjenja koje zovemo nesvarivi šećeri odnosno ogliosaharidi.
Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi, pa kada se voda od namakanja baci, te počne da se kuva pasulj, udeo ogliosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti.
Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vetrova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, timijan ili đumbir.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Večernji list)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!