MORATE GA IMATI
OVAJ ZAČIN UNIŠTAVA SVE BAKTERIJE U TELU: Odličan je i kod MRŠAVLJENJA, a ženama rešava najveću NOĆNU MORU!
Uz to ljuti začini su poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih parazita
Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše sličnosti s klasičnim biberom.
Dobija se od dve vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim poslasticama.
U narodnoj kineskoj medicini ovaj začin se vekovima koristio kao uništilac loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati poreklo i svežinu namirnica.
Uz to ljuti začini su poznati i kao "čistači creva" koja ih čiste od neželjenih parazita. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsnan alat u mršavljenju i suzbijanju celulita.
Kako ga koristiti?
Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tiganju, pa potom samleti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu koja može upropastiti ukus hrane.
Začin se obično dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom dobija se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.
Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primetiti peckanje, otupelost i lagano "zujanje". Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnjenje i obamrlost usana.
BONUS VIDEO: OVO JE NAJHRABRIJI TATA NA SVETU! Čik vi uradite, vašem sinu, ono što je on uradio. (VIDEO)
(Espreso.co.rs/Punkufer.dnevnik.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!