OPREZ!
SVI OVAKO KUVAJU PIRINAČ, A NE ZNAJU DA MOGU TAKO DA OBOLE: Prestanite na vreme ili rizikujete ZDRAVLJE!
Obavezno promenite način kuvanja!
Nedavno istraživanje pokazalo je kako ovakav način kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča.
Ova hemikalija je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuvanja pirinča.
U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu riže dodao je dve čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.
U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio pirinač u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80%…
Naučnici kažu da je pirinač najbolje kuvati na sedeći način:
ostavite ga da odstoji u vodi preko noći
isperite je sve dok voda ne postane bistra
dobro ocedite
pirinačstavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
ostavite da prokuva i smanjite vatru te ostavite pirinač 15-ak minuta da se lagano kuva
Mešajte viljuškom
Bonus video:
(Espreso.co.rs / dobrakuhinja)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!