DA LI JEDETE HRANU KOJA JE PALA NA POD ILI ZANEMARUJETE PRAVILO OD PET SEKUNDI: Konačno imamo ODGOVOR!
Hrana, ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

PAMET U GLAVU

DA LI JEDETE HRANU KOJA JE PALA NA POD ILI ZANEMARUJETE PRAVILO OD PET SEKUNDI: Konačno imamo ODGOVOR!

Ipak, većina ljudi odmah baca hranu koja padne na pod ne razmišljajući o pravilu “pet sekundi” jer smatra da čim je palo na nečistu površinu da je i hrana postala nečista

Objavljeno:

Koliko ste puta čuli za pravilo pet sekundi?

Ako slučajno niste, reč je o tome da se smatra da hranu koja je pala na pod možete podignuti i konzumirati ako je podignete u roku od pet sekundi.

To se pravilo povezuje sa studentkinjom Jillian Clarke, koja je učestvovala u istraživanju na Univerzitetu Illinois. Postavila je komadiće hrane na pločice i držala ih u određenom vremenskom razdoblju kako bi utvrdila hoće li se bakterije “uhvatiti” na hranu.

foto: Ilustracija/Filip Plavčić

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Clemson 2007., utvrđeno je da količina bakterija koja će preći na hranu zavisi od toga koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne o vremenu izloženosti, prenosi Večernji.

Nije svejedno ni kakva je površina na koju je hranu pala, pokazalo je isto istraživanje. Primer, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Veruje se da su glatke površine “opasnije” kad je reč o bakterijama.

Nekoliko stručnjaka smatra da zavisi i od vrste namirnice hoće li biti zahvaćena bakterijama, logično, lepljive namirnice lakše će privući bakterije nego suve, poput sendviča, keksa i sl.

Ipak, većina ljudi odmah baca hranu koja padne na pod ne razmišljajući o pravilu “pet sekundi” jer smatra da čim je palo na nečistu površinu da je i hrana postala nečista.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.