ČUDOTVORAN
OVAJ ZAČIN SE MNOGO KORISTI U DECEMBRU: Postoji i odličan RAZLOG za ovo!
Nije bez razloga među najzdravijim začinima sveta z
Decembar je mesec kada će mnogi češće koristiti karanfilić u pripremi jela i napitaka nego u ostalom delu godine.
Karanfilići suu dužine između 12 i 16 mm i cvetni su pupoljak stabla karanfilovca, imaju aromatičan miris i slatkasto-gorak jak ukus.
Ipak, nije karanfilić samo začin, reč je o vrlo lekovitoj biljci i leku za mnoge bolesti. Poznato je da ima jako protuupalno delovanje i da je odličan izbor za ublažavanje zubobolje i uklanjanje lošeg daha.
Sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, ali i vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.
U nekim zemljama stomatolozi koriste njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije, zbog snažnog antibakterijskog delovanja.
Karanfilić nije bez razloga među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava, a postoje i dokazi da određena jedinjenja u karanfiliću deluju kao antihistaminici.
Reč je i o jednom od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski su istraživači otkrili karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače delovanje od aspirina, koji je mnogima deo terapije u lečenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi, piše Alternativa za Vas.
Ako vam je potrebno još razloga da češće koristite ovaj začin, dodajmo i to da je poznati prirodni afrodizijak.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Večernji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!