ekskluzivno za espreso
PREHRAMBENA INDUSTRIJA VOLI DA SMO DEBELI I GLADNI: Milan Jovanović STRONGMAN otkriva ZAŠTO SMO GOJAZNI
U Srbiji je nešto preko 56% gojaznih ljudi dok u Americi gravitira cifri od 75%
Gojaznost nije samo estetski problem već pre svega zdravstveni. Žene sa obimom stomaka preko 80 i muškarci preko 100 cm imaju daleko veći rizik od razvoja dijabetesa, srčanih problema, šloga… Ta verovatnoća raste sa svakim kilogramom sala, svakim santimetrom u obimu. Broj gojaznih ljudi se u zadnjih 80 godina uvećao 40 puta.
Tekstilna industrija je u protekih nekoliko decenija morala da promeni standarde za veličine pa je ono što je nekada bilo XL sada postalo L ili čak M, a XXL jedva L. Svetska populacija je sve deblja i deblja i broj gojaznih se neverovatnom brzinom uvećava. U Srbiji je nešto preko 56% dok u Americi gravitira cifri od 75%.
Kako smo postali toliki mekušci i izgubili svest o ishrani. Jesmo li mi krivi ili se nešto drugo promenilo u našem okruženju? Savremene doktrine mršavljenja krivicu za gojenje svaljuju na nas i na našu volju i manjak iste. Ali kad se malo zagrebe ispod površine, “jedi manje trči više” - omiljenog recepta mnogih stručnjaka, videćemo da je sve teže odabrati hranu koja nas održava u fit liniji pa se gojenju trebamo suprotsaviti kao hroničnoj bolesti odgovarajućom terapijom.
Molim za pažnju. Ovo što ću sada napisati nije lako ni da se razume (zvuči kao glupost) ni da se prihvati.
Gojenje nije posledica povećanog unosa hrane i naše alavosti nego obrnuto. Jedemo hranu koja programira masne ćelije da u raspodeli kalorija u organizmu "preotme" više kalorija pa za aktivni deo tela "mozak, srce, pluća, ... mišići) nema dovoljno, zbog čega smo gladni. Dakle mi pojedemo dovoljno kalorija ali one ne završe na mestima kojima su namenjena več u rezervama, a mi smo i dalje gladni.
Otud su debeli ljudi stalno gladni jer kolko god da jedu salo preotima uneto.
Prekidač za "divljanje" sala je insulin. Kada u krvi ima insulina salo to tumači kao komandu UZBUNA i "otima" sve šta može iz tokova kalorija u telu i ne pušta svoje "zarobljenike" nikako.
Hrana koju danas jedemo je precizno inženjerski dizajnirana da nas šećer, so i masti u njoj dovedu do "bliss point" i aktiviraju nam centre u mozgu koje aktiviraju klasične supstance zavisnosti (droge, alkohol i duvan). Ali odbrana je teža, nego od zavisnosti od duvana ili alkohola na primer. Bez cigareta može da se živi ali ne i bez hrane, a nama je zapravo uz hranu upakovan adiktivni koktel tri navedene, bitno laboratorijski unapređene komponente da imaju neodoljiv ukus i da trigeruju centar zavisnosti. To znači da u nekim laboratorijama neki učeni ljudi menjaju strukturu šećera, soli i masti da njihovim unošenjem nadražujemo centre za zavisnosti u mozgu.
Osim toga hrana bogata šećerima aktivira masne ćelije da prave zalihe.
Ako nastavimo da jedemo istu hranu a smanjimo unos kalorija da bi smršali ne postižemo ništa dobro jer će salo nastaviti svoj osvajački pohod na kalorije a aktivni deo tela dobijati sve manje, bićemo stalno gladni, malaksali sa sve manje mišića - atrofirani.
Moje je ime Milan Jovanović Strongman, onlajn personalni trener za rekreativce… Za ubuckane rekreativce. U narednim kolumnama ću vam objasniti kako treba da se hranite i da vežbate da bi ste bili vitki, zdravi i dugovečni. Takođe ću vas naučiti kako da razlikujete šta ima logike a šta ne u ovoj masi informacija, poluinformacija i dezinformaacija na internetu.
BONUS VIDEO: ESPRESO TRANSFORMACIJA: Milan Strongman pomaže novinarima da smršaju do Nove godine!
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!