Oni ne samo da pozitivno utiču na crevnu floru, već mogu pomoći i kod visokog krvnog pritiska, a veoma su dobri i za kožu i rešavaju i probleme nadutosti.
Jača imunitet, poboljšava varenje i smanjuje stres. Niskokalorično, a super hranjivo povrće je jedinstven spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma), omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih materija koje štite od raka.
Još jedna fermentisana namirnica koja sadrži probiotike i nekima je čak ukusnija od kiselog kupusa. Možete ih jesti svakodnevno, samo pazite na visok nivo natrijuma koji poseduju.
Jabukovo sirće je provereno odličan probiotik. Samo treba paziti na količinu koja se unosi. Ne treba preterivati, naravno, već ga je najbolje kombinovati s drugim namirnicama kao što je zelena salata.
Ako ste veliki ljubitelj jogurta, a želite neku promenu, birajte kefir. Odličan je i za dodavanje više proteina u vaš jutarnji smuti.
Kefir po sastavu sadrži belančevine, aminokiseline, lipide i topljive polisaharide. Osim toga, sadrži simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija i kvasca.