lekovito
LISTOVE OVE BILJKE BACAMO, JER NE ZNAMO DA SU DAR PRIRODE: Svemoćni lek koji sami pripremate pomaže kod mnogih bolesti!
U listovima ove biljke nalzi se niz antioskidanata poput kofeinske i elagične kiseline
Listovi cvekle sadrže celi niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline.
Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ima više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.
Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno delovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omrženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njena prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako da ih uvrstiti u svoju prehranu.
SALATA: Mlade listove cvekle možete da pomešate s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
SKUvATI IH: Očistite i operite listove cvekle. Listove izrežite na trake debljine 1, a listove na trake debljine 2 cm. Zakuhajte vodu, posolite je i u nju stavite listove. Promešajte i kuhajte 3 minute. Potom stavite listove, promešajte i sve kuhajte još 3 minute. Ocedite te začinite belim lukom, biberom i ekstra devičanskim maslinovim uljem.
PIRJANI LISTOVI CVEKLE: U prikladnoj posudi zagrejte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno mešanje dinstajte očišćene i oprane listove cvekle. Uspite malo vode i dinstajte sledećih 10 do 15 minuta.
Nekoliko listova cvekle dodajte zelenom SMOOTHIEJU.
Sok od manga može se obogatiti sokom od listova cvekle. Ne menja mu se pri tome ukus niti miris.
Bonus video:
Espreso tviter - Sloba Radanović
(Espreso.co.rs/Novi.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!