ODLIČNA!
OBAVEZNO JEDITE BELI DEO LUBENICE! Muškarcima će se pogotovo svideti ŠTA ON RADI, ali bogami i njihovim damama!
Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova
Pojedite i beli deo lubenice, odličan je za zdravlje - u belom delu (kori) koji svi bacaju nalaze se velike količine vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova.
- U belom delu lubenice su pozamašne količine citrulina (po kome je lubenica dobila ime ili obrnuto) koje reaguju sa našim enzimima pa nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao Vijagra doduše znatno slabije ili bi morali da pojedete baš velike količine belog dela lubenice kako bi imali isti učinak kao Vijagra - objasnila je Olja Martinić nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.
- Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak bi osobe koje su gojazne ili izbegavaju namirnice visokog GI trebae da koriste lubenicu kao sastojak smuti napitka i dodaju joj uz crveni i beli deo kao i orašaste plodove kako bi se dobio napitak umerenog GI. Svakako predlažem da iskoristite beli deo lubenice - dodala je i predložila nekoliko recepata od kore lubenice.
Salata od kore od lubenice
Sastojci:
- 200 g kore od lubenice
- 2 dcl pavlake
- čajna kašika vlašca
- 1 žuta paprika
- 100 g krastavca
- so, biber
- 1kašika maslinovog ulja
- vinsko sirće ili balzamiko sirće
Postupak:
Sastojke ravnomerno naseckati na manje kocke ili pak naseckati u multipraktik i dodati dresing od ulja, pavlake i balzamiko sirćeta.
Kompot od lubenice
Na kocke naseckati koru lubenice, dodati vodu i karanfilić, pa kuvati dok ne omekša.
Zasladiti po želji.
Slatko od lubenice
Sastojci:
- 1 kg kockica belog dela kore lubenice
- 800 g šećera
- 1 l vode
- karanfilić
- 200 g seckanih oraha
- 1 limun
Postupak:
Na kockice iseckanu lubenicu prokuvati u običnoj vodi 10 minuta. Isceđenu lubenicu kuvati u vodi, šećeru i karanfilićima. Limun iseći na kriške. Kuvati 20 minuta i dodati seckani orah i kuvati još 5 do 10 minuta dok se ne postigne željena gustina.
Slatko spakovati u pasterizovane tegle..
Hladna supa od kore od lubenice
Sastojci:
1 kriška kore od lubenice
1 manji krastavac
200 ml jogurta
1 do 2 češnja belog luka
limun-trava
prstohvat mirođije
1 kašičicamaslinovog ulja
so, biber
Postupak: Usitnjene sastojke dodati u blender i dobro izmiksati.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!