ISTRAŽIVANJE
Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje mozga... Ovo su sve prednosti PIVA ZA KOJE NISTE NI ZNALI!
Bitno je konzumirati ga umereno
Umereno konzumiranje piva može da ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga, tvrde autori novog istraživanja objavljenog u Američkom žurnalu medicinskih nauka.
Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu. Takođe, otkriveno je da pivo sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.
„Lekari bi trebalo da postanu svesni sve većeg broja dokaza koji ukazuju na nutritivne i zdravstvene prednosti umerenog unosa ovog alkoholnog napitka“, navodi se u studiji.
Nutricionistkinja Sisi Jip ističe da pivo u tragovima sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma.
„Pivo takođe ima niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose ukusu i punoći napitka“, objasnila je Jipova.
Ovi polifenoli su prirodne supstance koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom telu u borbi protiv bolesti. Dovode i do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.
Ipak naučnici, u obrazloženju uz rezultate istraživanja objavljenom u Američkom žurnalu medicinskih nauka ističu da se ovakve dobrobiti ispoljavaju samo u slučajevima umerenog konzumiranja piva.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/CDM.me)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!