proverite
NEKI LJUDI BI TREBALO DA JEDU ZRELE BANANE, A NEKI ZELENE: U koju grupu vi spadate?
Sve ima svoje prednosti, tvrde nutricionisti
Rijanon Lambert, britanska nutricionistkinja, kaže da su su banane, bez obzira da li su zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalijuma i drugih hranjivih supstanci. Ona tvrdi da se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene probleme.
Evo zašto neki ljudi biraju one jako zrele sa smeđim tačkicama dok su drugima draže pomalo zelenkaste:
Nedovoljno zrele banane
One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebalo bi da biraju one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, skrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti.
- Istraživanja pokazuju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 odsto ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane - objasnila je Lambert, a prenosi Insider.
Jako zrele banane
One se lakše vare i bolja su opcija za ljude koji imaju problema sa varenjem.
- Nedovoljno zrele banane sadrže spomenuti rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da svare, ako može biti dobar kao što su i dobre crevne bakterije. To je vrsta skrobnog materijala s kojim bakterije žele da se hrane - kaže Nikolas Gilit, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanim za ishranu.
- Kada se otporni skrob menja u jednostavan šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše svariva za prosečnu osob - dodaje nutricionistkinja.
Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija je za naše telo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalijum i antioksidanse.
Potpuno smeđe banane
One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo skroz smeđe ili kompletno smeđe, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su, zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Takođe, hlorofil u njima je poprimio novi oblik.
- Upravo ova razgradnja hlorofila je razlog zašto se nivo antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, potpuno smeđa banana je antioksidativna elektrana - piše u članku koji je objavio Univerzitet Spoon.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!