NOVO ISTRAŽIVANJE
Volite da pijete vruć čaj? TO MOŽE DA VAS UBIJE!
Simpotmi su poteškoće prilikom gutanja, loše varenje ili gorušica, povraćanje odmah nakon jela, gubitak apetita i težine, bolovi u gornjem delu stomaka, grudima ili leđima
Novo istraživanje pokazalo je da je kod ljudi koji piju vruć čaj povećan rizik od nastanka raka jednjaka, pogotovo ukoliko su strastveni pušači ili preterano konzumiraju alkoholna pića.
Međutim, rizik postoji i kod onih koji ne puše i ne piju alkohol, upozorili su istraživači i naglasili da je neophodno uraditi dodatne testove kako bi se
procenilo koliko čaj može biti štetan po njih.
Novo istraživanje koje su sproveli naučnici iz Kine, ustanovilo je da ljudi koji piju čaj čija temperatura je viša od 65 stepeni, imaju pet puta veći rizik da obole od raka jednjaka, pogotovo u kombinaciji sa alkoholom i cigaretama.
Kineski naučnici smatraju da opekotine koje nastaju na zidovima jednjaka usled ispijanja vrućeg čaja, oštećuju ovaj organ, čime mu je narušena sposobnost da se brani od toksina koji se unose u telo pušenjem i ispijanjem alkoholnih pića.
Eksperti kažu da iako rezultati istraživanja deluju alarmantno, ljudi ne treba da prestanu da piju kafu i čaj na dnevnom nivou, pod uslovom da njihova temperatura prilikom konzumacije ne prelazi 65 stepeni.
Rak jenjaka pogađa uglavnom ljude u šezdesetim i sedamdesetim godinama, a rizik je veći kod muškaraca nego kod žena.
U radom stadijumu bolesti, kada je tumor još uvek mali, nema simptoma koji ukazuju na ovu tešku bolest, međutim, kako tumor raste, počinju da se pojavljuju i prvi simptomi.
Simpotmi su poteškoće prilikom gutanja, loše varenje ili gorušica, povraćanje odmah nakon jela, gubitak apetita i težine, bolovi u gornjem delu stomaka, grudima ili leđima.
Faktori rizika su uporna gorušica, pušenje, konzumiranje velikih količina alkohola tokom dužeg vremenskog perioda, prekomerna težina, nezdrava ishrana koja podrazumeva minimalan unos voća i povrća.
Dr Jun Lv sa Univerziteta za zdravlje iz Pekinga objašnjava:
- Čaj, jedno od najčešćih pića širom sveta, obično se konzumira kada mu je temperatura visoka.
Postojeći dokazi nisu dovoljni za zaključak da li je ispijanje vrućeg čaja povezano sa rakom jednjaka.
Iako je nekoliko studija pokazalo inhibitorske efekte čaja na razvoj tumora u digestivnom traktu, hronična termalna povreda može da inicira nastanak i razvoj tumora.
Međunaordna agencija za istraživanje raka nedavno je označila unos pića čija je temperatura iznad 65 stepeni kao "verovatno kancerogene za ljude - rekao je doktor Jun Lv.
Prema tome, studija je osmišljena kako bi ispitala da li pijenje čaja visoke temperature, zajedno sa utvrđenim faktorima rizika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola povezano sa povećanim rizikom od nastanak raka jednjaka.
Rezultati su zasnovani na uzorku od 456,155 muškaraca iz žena iz Kine, starosti od 30 do 79 godina, koji su praćeni u proseku 9,2 godine.
Kina je među zemljama kod kojih je zabeležena najveća učestalost pojave raka jednjaka kod osoba koje piju čaj i to prvenstveno muškaraca, jer su skloniji pušenju i alkoholu.
Među ispitanicima utvrđen je 1.731 slučaj raka jednjaka.
Studija je objavljena u časopisu "Anali interne medicine".
BONUS VIDEO: Espreso u obilasku Đavolje Varoši
(Espreso.co.rs/Dailymail.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!