ISPRAVKA: Studija ipak nije otkrila da soda bikarbona spašava život
Soda bikarbona, Foto: Profimedia

neistine

ISPRAVKA: Studija ipak nije otkrila da soda bikarbona spašava život

Ovaj tekst je izmenjen posle analize portala Raskrinkavanje.ba

Objavljeno: 10:57h

Portal Espreso je 19. januara 2018. objavio tekst u kojem se tvrdi da soda bikarbona ima lekovita svojstva koja mogu da spasu ljudske živote i "dobre uticaje na zdravlje za koje niste znali".

Naslov ovog teksta i sporni navodi su promenjeni u skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba.

U tekstu koji je bio objavljen na Espresu bilo je reči o zaključcima istraživanja o sodi bikarboni i njenim navodnim benefitima po zdravlje, koji nisu zasnovani na naučnim činjenicama: u članku se tvrdilo da soda bikarbona širi krvne sudove i povećava pH vrednost, odnosno alkalnost, što navodno sprečava kristalizaciju mokraćnih kanala; tvrdilo se i da mokraćna kiselina izaziva dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht i kamen u bubregu, te otrvovni alkosan, koji stvara gljivice, što dovodi do dijabetesa i do raka. Za ove tvrdnje ne postoje jasni naučni dokazi. Takođe, tvrdilo se da se oralnim uzimanjem sode "izvlači urin iz bubrega", i sprečavaju infekcije, giht, artritis...

U tekstu su bila navedena i četiri receptra za uzimanje sode bikarbone. Prvi recept je bio soda bikarbona s medom, drugi soda bikarbona i svež limunov sok, a treći soda bikarbona sa vodom. Bilo je navedeno i da doktor Simonćini, italijanski onkolog, preporučuje korišćenje sode bikarbone kao pomoći u lečenju raka.

Tvrdnje iznesene u članku, piše Raskrinkavanje.ba, odnosile su se na zaključke istraživanja koje su proveli naučnici s američkog univerziteta Juta, koje je objavljeno u časopisu Clinical Journal of American Nephrology.

U drugom delu članka objavljeni su recepti koji navodno mogu pomoći u lečenju bolesti. Tako je u receptu koji podrazumijeva uzimanje sode bikarbone s medom navedeno da se soda bikarbona uzima oralno u periodu od dvije do tri sedmice i da treba biti spreman na nuspojave poput mučnine, dijareje i osipa. Takođe, navedeno je da ti simptomi upućuju na detoksikaciju. U ovom se delu preporučuje da se soda bikarbona pomeša s medom i siše, bez gutanja, kako bi se u organizam apsorbovala kroz pljuvačku. Drugi način uzimanja sode bikarbone jeste u kombinaciji s limunovim sokom. To je takođe mešavina za koju se navodi da se koristi za lečenje i prevenciju karcinoma. Treći je recept "terapije" doktora Tulija Simonćinija i on podrazumeva uzimanje sode bikarbone oralno, preko aerosola, intervenski ili preko katetera, kako bi se navodno direktno uticalo na rak Šta su činjenice? Studija sa Univerziteta Juta, na koju se pozivaju članci o "spasonosnoj” sodi bikarboni, sprovedena je u periodu od 1997. do 2014. godine, piše Raskrinkavanje. Vodio ju je doktor Kalani Rafael, a objavljena je 2016. godine pod nazivom “Koncentracija bikarbonata, acidobazni status i mortalitet u studiji zdravlja, starenja i sastava tela”. O nalazima iz ove studije govori se u članku Američkog društva nefrologa (The American Society of Nephrology) na Newswiseu. "Ono što smo otkrili je da su generalno zdravi stariji ljudi s niskim nivoom bikarbonata imali veći rizik od smrti", rekao je dr. Rafael. “Dodavanje pH merenja u jednačinu nije promenilo rezultate, što je važno, jer pH nije rutinski meren. Nalazi sugerišu da koncentracije bikarbonata u krvi, koje su uobičajeno izmerene, mogu pomoći kliničarima da identifikuju osobe s povećanim rizikom od rane smrti. Kod ljudi s niskim nivoom bikarbonata, neki mogu imati koristi od povećanog unosa hrane koja proizvodi bikarbonat u telu, kao što su voće i povrće. U članku Livescienca, objavljenom 19. januara 2016. godine, objašnjeno je da su naučnici na Univerzitetu Juta u ovoj studiji ustanovili da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posledičnu vezu. Takođe, u ovom je članku navedeno mišljenje dr Majkla Emetta, šefa interne medicine na Univerzitetskom medicinskom centru Baylor u Dallasu, koji nije radio na studiji. On je upozorio na zdravstvene rizike koje nosi konzumacija sode bikarbone. "Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone (natrijum bikarbonata) ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i leče rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici."

Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visoki krvni pritisak zbog opterećenja natrijumom i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcija u urinu, rekao je Emet. Umesto toga, kalijum bikarbonat mogao bi biti bolja alternativa sodi bikarboni, ali bi ga trebalo uzimati samo pod nadzorom lekara, rekao je. U istom članku navedene su i tvrdnje dr. Kalani Rafaela sa Univerziteta Juta, koji je vodio studiju na koju se pozivaju praktikanti alternativne medicine koji sodu bikarbonu proglašavaju “spasonosnim” lekom. "Ne znamo sa sigurnošću da li podizanje niskih nivoa bikarbonata u normalne granice sodom bikarbonom ili uzimanje sode bikarbone, ako su vam nivoi bikarbona normalni, poboljšava zdravlje", rekao je Raphael.

"Osobe s bolestima bubrega, srca, pluća i jetre, kao i žene koje su trudne, nikada ne bi trebale da se samoleče bikarbonom ili sodom bikarbonom." Dakle, nivo bikarbonata možemo povećati unosom hrane koja ima svojstvo da podiže nivo bikarbonata u tijelu, poput svježeg voća i povrća. Ova studija nije pokazala da se to može uraditi konzumacijom sode bikarbone niti se to savetuje. Tvrdnja da soda bikarbona “može spasiti život”, odnosno da konzumacija sode bikarbone štiti od rane smrti, je neistinita, i iskrivljeno je tumačenje studije o nivou bikarbonata, jednog od sastojaka sode bikarbone, koji telo proizvodi iz konzumirane hrane, i mortaliteta.

(Espreso.co.rs / Izvor: atma.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.