najprirodniji antibiotik
100 posto nemate pojma! Znate li kako se pravilno jede beli luk? (FOTO) (GIF)
Neprijatan miris nastaje zbog supstanci koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva
Konačno rešena velika misterija! Kakvi muškarci su bolji muževi? (FOTO) (GIF)
Beli luk je redovan gost u jelovnicima čitvog sveta, ali i biljka kojoj se ljudi okreću zimi kada imaju prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je stvarno lekovit, potvrđuju i stručnjaci.
U belom se nalazi skoro stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa, spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk stvarno deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
beli luk sadrži moćan spoj alicina kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Da biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga jedete na pravi način.
1. Pre jela obavezno ga zgnječite da biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri češnja belog luka. 3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 4. Ako ga termički obrađujete, neka bude kratko, ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on nastaje zbog supstanci koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva.
(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!