Ova bolest nema leka! 30 dana provela u komi, a onda... Devojka doživela ozbiljan šok, neće vam biti svejedno
Foto: printscreen/youtube/Good Morning America

POTRESNO

Ova bolest nema leka! 30 dana provela u komi, a onda... Devojka doživela ozbiljan šok, neće vam biti svejedno

Lekari su je stavili u komu pa je provela mesec dana priključena na respirator

Objavljeno:

Jedna žena iz Ilinoisa provela je 30 dana u medicinski indukovanoj komi boreći se za svoj život, ali sve se promenilo u trenutku kada se probudila.

Viktoriji Kupaj je dijagnostikovan lupus, a 2019. godine reagovala je loše na lek koji je izazvao ljuštenje kože i propadanje organa. Lekari su je stavili u komu pa je provela mesec dana priključena na respirator uz molitve porodice i prijatelja da preživi.

Lekari su na kraju počeli da smanjuju lekove koji su je stavili u komu.

Viktorija, koja sada ima 28 godina, bila je studentkinja 2016. godine kada je hospitalizovana zbog temperature i dijagnostikovan joj je lupus. Ovo stanje nastaje kada imunološki sistem tela pogrešno prepoznaje svoje tkivo i organe kao strane, stvarajući proteine nazvane autoantitela koja ih napadaju.

Lupus, Viktorija Kupaj
foto: printscreen/youtube/Good Morning America

Bolest uzrokuje upalu, utičući na zglobove, kožu, bubrege, krvne ćelije, mozak, srce i pluća. Još uvek nije poznato šta uzrokuje lupus, ali sunčeva svetlost, stres, pušenje, određeni lekovi i virusi mogu pokrenuti simptome kod ljudi koji su genetski skloni lupusu.

Lupus je češći kod žena tokom plodnih godina kada su nivoi estrogena najviši. Ne postoji lek za ovu bolest, ali tretmani mogu pomoći u smanjenju simptoma.

„Prešla sam sa uzimanja nula lekova na više lekova nego moja baka. Bila je to velika promena, rekli su mi da je neizlečiv. Niko u mojoj porodici to nema, pa nisam stvarno znala kako će moj život izgledati.“ rekla je Viktorija.

Počela je da živi ono što opisuje kao 'novu normalnost', iako su njeni lekovi imali nuspojave, uključujući dobijanje na težini.

„Bilo je komentara poput: 'Oh, to si ti Viktorija? Toliko si dobila na težini. Jedva te prepoznajem. Izgledaš kao da si trudna,'“ rekla je.

Ali 2019. godine, stvari su se pogoršale kada joj je dijagnostikovan Stevens-Johnsonov sindrom i toksična epidermalna nekroliza.

Obe dijagnoze su životno ugrožavajući kožni poremećaji izazvani prekomernom reakcijom imunološkog sistema na okidač, kao što je lek, što rezultira stvaranjem plikova, ljuštenjem i osipom.

„Moja mama me je dovela u hitnu pomoć i sve je krenulo naopako. Stavljena sam u jedinicu intenzivne nege za opekotine. Tehnički, nisam žrtva opekotina, ali ono što mi se desilo je da sam se 'zapalila' iznutra. Ono što se dešavalo na mojoj koži, ljuštenje, dešavalo se i u mojim crevima i drugim organima.“

U to vreme, Baldo je živeo u San Francisku, a bolnica u kojoj je Kupaj boravila bila je van Čikaga. Viktorija, rođena i odrasla u provinciji Bohol na Filipinima, imigrirala je u Bidž Park 2011. godine, ali sedam godina kasnije je posetila Kaliforniju gde je upoznala Baldija u noćnom klubu.

Pitala ga je da plešu, a on je tražio njen broj telefona. Njih dvoje su se sreli u aprilu 2018. godine u noćnom klubu u Kaliforniji dok je ona bila u poseti. Ponovo su se sreli nakon što je Baldo stigao u Ilinois i naizmenično su se posećivali. Međutim, Baldo je rezervisao kartu u jednom pravcu kada je Viktorija primljena u bolnicu.

Lupus, Viktorija Kupaj
foto: printscreen/youtube/Good Morning America

„Znao je da će to biti dugačak put,“ rekla je.

Kada se probudila iz kome 19. avgusta, Viktorija je otvorila oči i videla svog dečka Nika Balda kako stoji pored njenog kreveta sa dijamantskim prstenom i pitanjem da li želi da se uda za njega.

"Zapravo je pitao moju mamu pre nego što se verio, jer je to bila jedna od mojih želja još pre nego što sam obolela. Poštovao je tu želju. Odlučio je da to uradi tada jer sam imala mnogo bliskih susreta sa smrću. I rekao je da ako ne preživim, bar ću imati lepu uspomenu.“

Par se venčao 19. avgusta 2022. godine, tačno tri godine nakon veridbe, kako bi Kupaj mogla da se oporavi i da se pandemija COVID-a smiri. Ove godine su dočekali i dečaka, Petra, za šta je Viktorija mislila da se nikada neće dogoditi.

"Pacijentkinje sa lupusom su sklone pobačajima, tako da je to bila trudnoća visokog rizika. Jako smo želeli da sve prođe kako treba. Obožava da se igra s knjigama, a voli i biftek i špargle. On je naša radost u životu.“

1 / 4 Foto: printscreen/youtube/Good Morning America

Od juna 2019. do februara 2020. godine, Viktorija je bila u osam različitih bolničkih ustanova i morala je da nauči ponovo kako da hoda, priča i jede kroz terapiju. Provela je 240 dana u bolnici – sa problemima uključujući povraćanje svakog dana jer su joj creva bila pogođena, a traheotomija nije mogla da zaraste zbog pothranjenosti. Baldo se vratio u Ilinois tokom pandemije.

„Tokom svega toga, Nik je bio pored mene. Bili smo zajedno tokom pandemije, i to je bio veoma ključan trenutak u mom oporavku,“ rekla je Viktorija.

Prošle godine, Viktorija je diplomirala na Univerzitetu u Arizoni sa diplomom iz javnog zdravlja.

„Bio je to dugačak put, ali definitivno sam imala mnogo teških trenutaka, trenutaka kada sam želela da odustanem. Ne bih preživela bez podrške, rekla bih da ne bih preživela ovo bez njih.“

Bonus video:

47:11

REDAKCIJA 28.10.2024. 2.DEO

(Espreso/Kurir/DailyMail/M.F./Prenela:M.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.