Da li mučite muku sa reumatoidnoim artritisom? Ove 3 vežbe su spas kod zglobova, bolovi će vam odmah prestati
Foto: Profimedia

MALO KO ZNA

Da li mučite muku sa reumatoidnoim artritisom? Ove 3 vežbe su spas kod zglobova, bolovi će vam odmah prestati

Određene vežbe mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i vraćanju pokretljivosti zglobova.

Objavljeno: 16:26h

Reumatoidni artritis predstavlja hroničnu bolest koja može značajno da oteža svakodnevno funkcionisanje osobi koja od njega pati. Međutim, određene vežbe mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i vraćanju pokretljivosti zglobova.

Reumatoidni artritis je jedan od najčešćih oblika artritisa, a često se manifestuje bolom, oticanjem i ukočenošću zglobova, što značajno smanjuje kvalitet života. Iako vežbanje ima brojne zdravstvene prednosti, obolelima se, ipak, ne preporučuje svaki oblik fizičke aktivnosti. Važno je da se odaberu prave vežbe koje ne opterećuju zglobove i ne izazivaju dodatne upale.

Prema istraživanjima, fizička aktivnost je ključna za održavanje opšteg zdravlja, jačanje mišića i kostiju, ali i za poboljšanje mentalnog zdravlja. U slučajevima hroničnih bolesti, poput reumatoidnog artritisa, vežbanje je još važnije jer pomaže u smanjenju bola, jačanju mišića i poboljšanju pokretljivosti, što direktno doprinosi kvalitetu života.

Bol u zglobovima, Zglob, Zglobovi, Ruke, Bol
foto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Simptomi reumatoidnog artritisa: kako prepoznati bolest?

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja napada zglobove, uzrokujući upalu koja izaziva bol, oticanje i ukočenost. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

  • bol u zglobovima, kako u stanju mirovanja, tako i prilikom pokreta;
  • otok i osećaj topline u zahvaćenim zglobovima;
  • ukočenost zglobova koja obično traje duže od 30 minuta nakon buđenja;
  • osećaj umora i iscrpljenosti bez jasnog uzroka;
  • povremeno prisustvo blago povišene temperature;
  • gubitak apetita;
Zglob, Prsti, Masaža, Ruka, Ruke
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ovi simptomi mogu da variraju u intenzitetu i periodično da se pogoršavaju. Ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme, reumatoidni artritis može da izazove ozbiljna oštećenja zglobova i ograniči pokretljivost, što značajno utiče na kvalitet života.

3 najbolje vežbe za ublažavanje simptoma

1. Istezanje – pomaže u povećanju fleksibilnosti, smanjenju ukočenosti i širenju opsega pokreta. Redovno istezanje doprinosi većoj pokretljivosti zglobova, što je posebno važno za obolele od artritisa. Ove vežbe se sprovode lagano i postepeno, kako bi se zglobovi i mišići što bolje prilagodili.

2. Vežbe snage – ove vežbe imaju za cilj toniranje i jačanje mišića. Mogu da se rade sa opterećenjem (upotrebom tegova ili traka za otpor) ili samo uz pomoć sopstvene telesne težine. Snaga mišića omogućava bolju stabilnost i pokretljivost zglobova, a samim tim i smanjenje bola.

3. Aerobne vežbe – hodanje, vožnja bicikla i plivanje spadaju u aerobne aktivnosti koje pomažu u očuvanju opšteg zdravlja i smanjenju bolova kod obolelih od reumatoidnog artritisa. Ove vežbe održavaju telo aktivnim, a istovremeno smanjuju ukočenost zglobova.

Kombinacija ovih vežbi jača mišiće i kosti što, ukoliko se praktikuju redovno, vodi do trajnog poboljšanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Bonus video:

15:30

Žustra debata u emisiji uživo: Koliko će litijum unaprediti srpsku ekonomiju?

(Espreso/Lepa i srećna/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.