Kako je živeti sa osobom koja je u depresiji? Ovako izgledaju životi njihovih najbližih, odgovornost je velika
Foto: Profimedia

pogledajte

Kako je živeti sa osobom koja je u depresiji? Ovako izgledaju životi njihovih najbližih, odgovornost je velika

Iako postoje brojna istraživanja o podršci osobama koje se bore s depresijom, manje se govori o uticaju tog stanja na porodice onih koji pate od depresije

Objavljeno: 15:16h

Depresija je ozbiljan zdravstveni problem koji pogađa oko 260 miliona ljudi širom sveta. Iako postoje brojna istraživanja o podršci osobama koje se bore s depresijom, manje se govori o uticaju tog stanja na porodice onih koji pate od depresije.

Kako izgleda život sa članom porodice koji se suočava s depresijom? Ovo je bilo glavno pitanje studije koju je vodila dr Amanda Kol sa Univerziteta Edit Kovan u Australiji. Dr Kol i njen tim su ispitivali osobe starije od 18 godina, koje žive sa članom porodice kojem je zvanično dijagnostikovana depresija. Učesnici istraživanja su podelili lična iskustva o tome kako izgleda svaki dan života sa osobom koja pati od depresije. Rezultati istraživanja su bili iznenađujući.

Vreme neizvesnosti i brige

Učesnici su istakli kako je stresno živeti u stalnom iščekivanju nepredvidivih postupaka ili reakcija člana porodice koji pati od depresije. Istakli su da je veoma bitno da budu vrlo pažljivi u komunikaciji s tom osobom i da nikako ne pogoršaju situaciju. Osećanja koja su ih preplavljivala su teskoba i strah, da su neprestano brinuli da bi depresivni član njihove porodice mogao sebi da naškodi.

Depresija
foto: Profimedia

Vreme promena i prilagođavanja

Priče ispitanika odnosile su se na promene koje su uneli u život kako bi se lakše nosili sa situacijom. Promene su se dešavale na tri nivoa: male modifikacije, kompromisi i duboke promene koje su uticale na dinamiku odnosa. Mnogi su se trudili da prikriju pravu situaciju, kako bi zaštitili i porodicu i osobu koja pati od depresije.

Svi ispitanici su se prilagođavali situaciji, često se žrtvujući i menjajući svoje ciljeve i planove. Iako su promene bile teške, mnogi su istakli da su im donele olakšanje i poboljšale život.

Vreme istrajnosti i izdržljivosti

Život sa članom porodice koji pati od depresije može da bude težak i izazive patnju za celu porodicu. Ipak, učesnici su istakli da su ostali dosledni u nameri da žive kvalitetan život. Odgovornost koju su osećali prema oboleloj dragoj osobi praćena je osećajem brige, ali i iscrpljenosti. Jedan od učesnika rekao je:

"Osećate odgovornost jer je to vaša porodica, ali istovremeno morate da priznate da ne možete da kontrolišete tu osobu i pokušavate da je razumete."

Depresija
foto: Profimedia

Svi učesnici su tražili pomoć da u sebi nađu mentalnu snagu da se suoče sa realnošću, a to je uglavnom zahtevalo veliku hrabrost.

Vreme nade i oporavka

Ispitanici su otkrili da su razvili sopstvene strategije za bolji život. Oslanjali su se na snagu, prilagođavali se po potrebi, ali nisu gubili nadu kada se suoče sa izazovima. Prihvatili su depresiju člana porodice kao sastavni deo života, shvatajući da nemaju moć da utiču na njegovo stanje. Ono što je ohrabrujuće jeste da, iako su se suočavali s brojnim poteškoćama, njihove priče su suštinski bile optimistične i pune nade za bolju budućnost.

Bonus video:

01:18

ČESTO SE DEPRESIJA MASKIRA U TELESNE SIMPTOME Dr Đorđević: Nemate snage da ustanete, a sve vreme se osećate krivim! URADITE OVO

(Espreso/Sensa/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.