Ostala mu još godina života, a lekari prvo rekli da je dehidriran: Zahtevao dalje analize i otkrilo se najgore
Foto: Facebook/James Greenwood

pogledajte

Ostala mu još godina života, a lekari prvo rekli da je dehidriran: Zahtevao dalje analize i otkrilo se najgore

Rekao je da je počeo da oseća vrtoglavicu i „stalne“, „tupe“ glavobolje

Objavljeno:

Džejms Grinvud (42), koji živi u Velsu sa svojom devojkom, Rejčel Džons (31), rekao je da je počeo da oseća vrtoglavicu i „stalne“, „tupe“ glavobolje u maju dok je ćaskao sa svojim zetom.

Ubrzo nakon toga zakazao je pregled kod svog lekara opšte prakse za 5. jun i rečeno mu je da su njegovi simptomi verovatno povezani sa dehidratacijom, i da bi mogao da zakaže i pregled očiju, jer nosi naočare, a s obzirom na to da njegov posao uključuje rad na računaru, verovatno je trebalo i da proveri da li se vid nije pogoršao.

Grinvudu je takođe urađen test krvi i elektrokardiogram (EKG), ali je rekao da su rezultati oba testa bili dobri.

Nakon nekoliko dana od pregleda desilo se nešto jako čudno.

- Šetao sam gradom i bilo je to kao vantelesno iskustvo, sve oko mene se usporilo što me je zabrinulo - rekao je.

Zakazao je pregled istog dana kod svog lekara opšte prakse i rečeno mu je da njegovi simptomi ukazuju na migrenu.

- Nikada nisam patio od migrene, pa sam bio skeptičan. Kao i kod prvog pregleda kod lekara opšte prakse, tražio sam neku vrstu skeniranja – možda je to bilo šesto čulo ili tako nešto, ali jednostavno sam znao kako se osećam.

Rekao je da su mu prepisani lekovi za ublažavanje migrene i da je to bilo to.

Međutim, Grinvud se probudio oko 5 sati ujutro dva dana nakon pregleda sa jakom glavoboljom koja ga je navela da ode u hitnu pomoć, a nakon upornih zahteva za CT skeniranjem, otkrivena je masa veličine oraha na desnom temporalnom režnju njegovog mozga.

Džejms Grinvud
foto: Facebook/James Greenwood

Grinvud je podvrgnut operaciji mozga da bi se uklonio tumor 28. juna, a u avgustu mu je saopštena vest da je tumor identifikovan kao glioblastom četvrtog stepena, najagresivniji oblik raka mozga i da stoga ima još oko godinu dana do maksimum 18 meseci da živi.

- Postoje dani kada se morate nekako uštipnuti i zapitati da li se to zaista dešava. Primanje vesti je neverovatno teško i imate taj početni period šoka, ali nakon toga, primorani ste da ih obradite i pokušate da izvučete dobro iz njih.

Posle šestonedeljne hemioterapije i radioterapije, bivši marinac čeka da vidi da li će lečenje poboljšati njegovu prognozu, pre nego što počne sa invazivnijom hemioterapijom sledećeg meseca.

Grinvud je pokušao da živi korisno svaki trenutak nakon dobijanja svoje dijagnoze, pripisujući ovaj način razmišljanja obuci koju je prošao u Kraljevskim marincima, u kojima je služio pet godina.

On i trojica njegovih prijatelja su 21. septembra trčali trku od 32 kilometara kako bi prikupili novac za istraživanje tumora na mozgu, a do sada su prikupili više od 27.252 dolara.

Džejms je rekao da je pokušao da usvoji pozitivan način razmišljanja, rekavši da mu je period proveden u Kraljevskim marincima, kojima se pridružio u maju 2000. na pet godina, pomogao zapravo.

- To vam uliva uverenje da bez obzira na situaciju ili scenario sa kojim ste suočeni, možete to preživeti. Kada ste bačeni u tu situaciju, to ima odjeka i ima smisla.

Bonus video:

03:28

Zdravlje dece ozbiljno ugroženo zbog preteških rančeva! Fizioterapeut pokazala kako treba da izgleda idealna školska torba

(Espreso/Ona/News.com.au/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.