obratite pažnju
Ova grupa ljudi ni u ludilu ne sme da jede papriku: Iako je vrlo zdrava, za njih može biti fatalna po zdravlje
Za određene osobe, konzumiranje paprike može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik
Iako paprika nudi brojne prednosti, uključujući vitamin C, antioksidanse i vlakna, neki ljudi treba da izbegavaju ovo povrće zbog potencijalnih štetnih efekata na zdravlje.
Evo ko treba da izbegava paprike:
Osobe sa gastrointestinalnim problemima
Za ljude sa gastrointestinalnim poremećajima kao što su gastritis, želucu ili refluks, paprika može pogoršati simptome.
Paprika, naročito kada je začinjena, može izazvati dodatnu iritaciju sluzokože želuca i creva. Ovo može dovesti do povećanja bolova, nadutosti i gorušice. Za osobe sa ovim tegobama, važno je da izbegavaju paprike kako bi sprečili pogoršanje svojih simptoma.
Osobe sa preosetljivošću na solanacee
Paprike pripadaju porodici solanaceae, koja uključuje i druge namirnice poput paradajza, patlidžana i krompira. Neki ljudi su preosetljivi na ove namirnice, što može izazvati različite simptome, uključujući bolove u zglobovima, probavne smetnje i kožne reakcije.
Ako imate poznatu preosetljivost na solanacee, preporučujemo da izbegavate paprike kako biste sprečili neugodnosti i zdravstvene probleme.
Osobe sa alergijama
Iako retko, neki ljudi mogu razviti alergiju na papriku. Alergijske reakcije mogu varirati od blagih simptoma kao što su osip i svrab, do ozbiljnijih simptoma poput otežanog disanja i otoka.
Ako imate istoriju alergije ili sumnjate da biste mogli da budete alergični na papriku, važno je da se posavetujete sa zdravstvenim radnikom izbegavate konzumaciju paprike.
Osobe sa zdravstvenim stanjima koja utiču na metabolizam
Paprika sadrži kapsaicin, koji može uticati na metabolizam.
Za osobe sa određenim metaboličkim poremećajima ili oboljenjima poput dijabetesa, kapsaicin može da utiče na nivo šećera u krvi izaziva probleme u regulaciji glukoze.
Osobe sa ovim stanjima treba da budu oprezne i da izbegavaju paprike kako bi izbegli potencijalne komplikacije.
Osobe sa hroničnim bolestima
Ljudi sa hroničnim bolestima poput lupusa ili reumatoidnog artritisa mogu primetiti pogoršanje simptoma nakon konzumiranja paprike.
Neki pacijenti navode da začinjena hrana, uključujući i paprike, može uticati na upalu i povećati bol.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!