Ove osobe nikako ne smeju da jedu papriku: Može im naneti mnogo štete za organizam
Paprika, Foto: RINA

pažnja

Ove osobe nikako ne smeju da jedu papriku: Može im naneti mnogo štete za organizam

Obratite pažnju kada jedete ovo povrće

Objavljeno:

Paprika je svestran začin koji poboljšava ukus jela i pruža brojne zdravstvene koristi. Sveža paprika je bogata vitaminom C, često više nego limun, dok mlevena paprika sadrži vlakna, vitamine A, E, B6, gvožđe i antioksidanse. Ovi nutrijenti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, poboljšavaju vid i mogu povećati nivo dobrog holesterola (HDL).

Međutim, opostoje osobe kojima ovo povrće nikako ne prija i može da predstavlja veliki problem za organizam.

Paprike su uglavnom sigurne za konzumaciju za većinu ljudi, ali postoje određene grupe koje bi trebalo da budu oprezne ili da izbegavaju papriku zbog specifičnih zdravstvenih stanja ili alergija. Evo nekoliko primera:

Paprika, Slonova noga
foto: RINA

Osobe sa alergijama na paprika

Neki ljudi mogu razviti alergijsku reakciju na papriku, koja može uzrokovati simptome kao što su osip, svrab, oticanje ili probavne smetnje. Ako imate bilo kakve simptome alergije nakon konzumiranja paprike, treba se posavetovati sa lekarom.

Osobe sa problemima sa varenjem

Ljudi sa stomačnim ili crevnim poremećajima, kao što su gastritis, čir na želucu ili sindrom iritabilnog creva (IBS), mogu primetiti da paprike, posebno začinske vrste ili ljute paprike, pogoršavaju simptome. Kiselost i začinjenost paprike mogu iritirati sluzokožu želuca ili creva.

Osobe sa refluksom kiseline

Paprika, posebno ljuta paprika, može pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i uzrokovati žgaravicu ili nelagodnost. Ako imate ovaj problem, možda ćete želeti da izbegavate ljute paprike ili paprike u velikim količinama.

Paprika
foto: RINA

Osobe sa bubrežnim problemima

Paprika je bogata kalijumom, što može biti problematično za osobe sa bubrežnim bolestima koje moraju da ograniče unos kalijuma. U takvim slučajevima, najbolje je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom o adekvatnom unosu hrane.

Trudnice i dojilje

Iako paprika obično ne predstavlja rizik, trudnice i dojilje treba da budu oprezne sa začinima, posebno ljutim, jer može izazvati nelagodnost ili alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Uvek je dobra praksa da se konsultujete sa lekarom o ishrani tokom trudnoće i dojenja.

Ako imate bilo kakve nedoumice ili specifične zdravstvene probleme, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što napravite značajne promene u ishrani.

Bonus video:

02:29

Marija Šerifović i Jovana Pajić iznenadile Ildu na probi za koncert, a onda je banuo i on

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.