Doktor Čubrilo alarmirao Srbe: Ove namirnice su ''ubice jetre'' - urnišu vam zdravlje, a vi ih svakodnevno unosite
Dejan Čubrilo, Foto: Printscreen/youtube/RTSOrdinacija-Zvaničnikanal

obratite pažnju

Doktor Čubrilo alarmirao Srbe: Ove namirnice su ''ubice jetre'' - urnišu vam zdravlje, a vi ih svakodnevno unosite

Mnogi ljudi znaju da loša ishrana veoma negativno utiče na celokupno zdravlje, ali možda nisu svesni koliko to može biti opasno za jetru

Objavljeno:

Dr. Dejan Čubrilo, ugledni srpski lekar, upozorava na rizike loše ishrane za jetru.

On je objasnio da jetra, vitalni organ, obavlja mnoge ključne funkcije, uključujući detoksikaciju, metabolizam i skladištenje hranljivih materija. Prekomerno uzimanje nezdrave hrane može izazvati ozbiljne probleme sa jetrom, prenosi Najžena.

„Jetra je vitalni organ koji obavlja niz ključnih funkcija u našem telu, uključujući detoksikaciju, metabolizam i skladištenje hranljivih materija. Kada se preteramo sa nezdravom hranom, jetra se suočava sa izazovima koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema“, rekao je on.

Jedan od glavnih krivaca za opterećenje jetre su velike količine šećera i zasićenih masti, često prisutnih u brzoj hrani, gaziranim pićima i slatkišima. Ovo može dovesti do nakupljanja masti u jetri, uzrokujući masnu jetru ili čak oboljenje jetre.

jetra
foto: Profimedia

Hidratacija je ključ

Pored toga, nedostatak vode i prekomerna konzumacija alkohola mogu naškoditi jetri. Hidratacija je ključna za čišćenje organizma, a alkohol može izazvati ozbiljna oštećenja jetre, kao što je ciroza jetre ili masna jetra.

Hidracija je neophodna za zdravlje jetre jer voda pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. Nedovoljan unos vode može da optereti jetru i otežava joj da obavlja svoje funkcije“, dodaje dr Čubrilo.

Čubrilo je razbio sva uobičajena verovanja o detoksikaciji: „Čišćenje organizma ceđenim voćem i povrćem je opasna zabluda.

Dr. Čubrilo ističe važnost uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama, proteinima i zdravim mastima za pravilno funkcionisanje jetre. Pored izbegavanja nezdrave hrane, redovna fizička aktivnost je neophodna za očuvanje zdravlja jetre i celog organizma.

Bonus video:

00:59

BUBREZI I JETRA NISU U DOBROM STANJU, PRESTALA DA JEDE, OPET NA INFUZIJI! Direktorka zoo-vrta: Ovo nam je dalo nadu

(Espreso/krstarica/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.