Ove stvari ''tamo dole'' mnoge žene zanemaruju, a mogu dovesti do neplodnosti: Ako primetite ovo trk kod ginekologa
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

Ove stvari ''tamo dole'' mnoge žene zanemaruju, a mogu dovesti do neplodnosti: Ako primetite ovo trk kod ginekologa

Može da se pojavi veoma rano, tokom puberteta i da se razvija tokom reproduktivnih godina kod žene

Objavljeno:

Sindrom policističnih jajnika je endokrini poremećaj koji pogađa žene, uglavnom između 15-45 godina. Može da se pojavi veoma rano, tokom puberteta i da se razvija tokom reproduktivnih godina kod žene.

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika sa svojim lekarom najviše razgovaraju o ciklusima koji nisu regularni (ciklusi koji izostaju ili oni koji predugo traju, više od 7 dana). Međutim, žene sa ovim sindromom se susreću i sa drugim problemima, a jedan od njih jeste i višak kilograma.

Eksperti smatraju da postoji veza između policističnih jajnika i viška kilograma, koja je, može se reći kombinacija genetskih predispozicija, životnih navika, ishrane, fizičke aktivnosti i stila života generalno.

Ukoliko znate na koji način i kako sindrom policističnih jajnika može da utiče na višak kilograma, moćićete lakše i da mu stanete na put.

SIMPTOMI I POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Sindrom policističnih jajnika se javlja kada hormoni nisu u balansu. Žene sa ovim sindromom imaju više muškog hormona, nego što je to uobičajeno. Čak i mali porast androgena može imati veliki uticaj na to kako jajnici funkcionišu.

Lekari kada postavljaju dijagnozu fokusirani su na:

-Neredovne ili cikluse koji izostaju

-Znakovi visokog muškog hormona, na šta mogu ukazati akne i abnormalan rast dlaka na licu i telu

-Male ciste na jajnicima (i ne mora da znači da oni koji imaju ovaj sindrom imaju i ciste, iako se tako sindrom zove)

jajnici
foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia.

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA UZROKUJE I:

Neplodnost

Visok holesterol

Insulinsku rezistenciju (koja povećava rizik od nastanka dijabetesa)

Depresiju

Simptom koji je najčešće i povezan sa viškom kilograma jeste insulinska rezistencija.

INSULINSKA REZISTENCIJA I VIŠAK KILOGRAMA

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika često imaju i insulinsku rezistenciju, koja podrazumeva poteškoće da telo izvlači glukozu iz krvotoka i pretvara je u energiju.

Zbog toga telo treba da proizvede više insulina u pokušaju da održi normalan nivo šećera u krvi. Vremenom, telo počinje prekomerno da proizvodi insulin da bi održalo normalan nivo šećera u krvi.

Insulinska rezistencija se često navodi kao veliki faktor koji može da doprinese stvaranju viška kilograma. Kada nivo glukoze u krvi i dalje raste, uprkos povećanom nivou insulina, razvija se i dijabetes tipa 2.

ŠTA JE SA GENETSKIM FAKTOROM?

Iako istraživanja još uvek nisu potvrdila jasnu genetsku vezu između sindroma policističnih jajnika, ovaj sindrom se može pojaviti više puta u porodici i moguće je da pojedine mutacije mogu da doprinesu tome da li će žena razviti ovo stanje.

Ukoliko majka ili sestra imaju sindrom policističnih jajnika ili neko od rođaka iz prve linije ima dijabetes ili insulinsku rezistenciju, veća je verovatnoća u tom slučaju da i vi razvijete ovo stanje.

5 SAVETA DA SE SMANJI UTICAJ

Na žalost, lek za sindrom policističnih jajnika ne postoji. Ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste smanjio uticaj na zdravlje i kako bi efekti na kvalitet života bili minimalni.

Bol u stomaku, Devojka, Bol, Stomak, Jajnici
foto: Profimedia

Vodite računa o telesnoj težini

Ukoliko imate višak kilograma, potrudite se da uz korigovanu ishranu i trening izgubite bar 5-10% telesne težine. To može da vam pomogne da smanjite holesterol, rizik od insulinske rezistencije i dijabetesa, a potencijalno i neplodnosti.

Kontrolišite insulin

U nekim slučajevima, vaš lekar može da vam prepiše lek koji se obično daje za kontrolu dijabetesa, ali takođe može biti od pomoći kada je u pitanju sindrom policističnih jajnika. Za uzimanje lekova, konsultacija i savet lekara su obavezni. Ne uzimajte lekove na svoju ruku!

Lečite neplodnost

Probleme sa neplodnošću najbolje je rešavati lekovima koji izazivaju ovulaciju. Kod žena koje ne reaguju na medicinsku terapiju, laparoskopski postupak može pomoći u poboljšanju funkcije jajnika. Takođe, i u ovom slučaju je obavezna konsultacija i savet lekara.

Uravnotežite hormone

Ženama koje ne pokušavaju da zatrudne, oralni kontraceptivi mogu pomoći da se hormoni vrate u ravnotežu, kao i da se reguliše ciklus. Takođe, mogu smanjiti rizik od raka, pomoći kod problema sa prekomernim rastom dlaka na telu i licu i poboljšati stanje kože, kada su akne u pitanju.

Pravilan izbor suplemenata

suplementi na bazi vlakana

suplementi sa dodatkom hroma

Bilo da je sindrom policističnih jajnika direktan uzrok viška kilograma ili ne, jasno je da višak kilograma ne doprinosi boljem zdravlju i da bi telesnu težinu svakako trebalo regulisati. Kada je u pitanju suočavanje i borba sa sindromom policističnih jajnika, glavni fokus je na rešavanju telesne težine, korekciji ishrane i menjanju pojedinih životnih navika.

Bonus video:

01:46

OVO JE JASAN SIMPTOM NERVOZNIH CREVA! Izgled stolice je pozdan pokazatelj da li je stomak zdrav!

(Espreso/Pitajlekara/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.