Šta znači ako vam se stopala preterano znoje? U ovom slučaju radi se o fatalnoj bolesti
Stopalo, Foto: Rüdiger Rebmann / Panthermedia / Profimedia

pažnja

Šta znači ako vam se stopala preterano znoje? U ovom slučaju radi se o fatalnoj bolesti

Ukoliko se stanje ne reguliše moguće je da dođe do razvoja atletskog stopala, bakterijske infekcije.

Objavljeno:

Preterano znojenje stopala uglavnom je posledica neadekvatne obuće i loših higijenskih navika. Iza ove neprijatnosti u nekim slučajevima mogu da se kriju i bolesti. Danas postoje brojni načini na koje možemo uz malo truda da izbegnemo loše mirise.

Zašto se javlja preterano znojenje stopala?

Visoke temperature vazduha, tesna obuća od veštačkih materijala, fizička aktivnost, višečasovno stajanje, pa i emocionalni stres mogu da dovedu do jakog znojenja stopala. Ovo stanje, koje se stručno zove hiperhidroza posledica je prirodnih mehanizama na koje telo nastoji da se rashladi. U nekim situacijama znojenje stopala može da bude neželjena reakcija na upotrebu lekova, javlja se kod žena u menopauzi, jedna je od posledica hipertireoze (pojačane funkcije štitne žlezde), dijabetesa.

Prva i najbitnija mera

Neugodan miris stopala posledica je interakcije pojačanog znoja i bakterija. Sam znoj je neutralnog mirisa ipak kada dođe do sudara sa bakterijama na stopalima javlja se neprijatan miris.

Higijena je prva i najbitnija mera u borbi protiv loših mirisa. Neophodno je svakodnevno pranje nogu sapunom. Posle pranja stopala moraju da se dobro osuše, ne zaboravite da operete deo između prstiju, koristite talk, bebi puder, bitno je i da su nokti na stopalima uredni i da su uklonjenje naslage grube kože sa stopala. Birajte udobnu obuću od prirodnih materijala, nastojte da svaki dan promenite obuću, ne nosite dva dana zaredom iste čarape.

Šta se dešava ako se stanje ne leči?

peta, stopalo
foto: Profimedia

Ukoliko se stanje ne reguliše moguće je da dođe do razvoja atletskog stopala, bakterijske infekcije. Često se javlja i tačkasta keratoliza, površinska infekcija stopala koja se manifestuje sitnim površinskim erozijama kože, viđa se i kod osoba koje nose gumene papuče.

Kada je potrebno da potražimo stručnu pomoć?

Upotreba antiperspiranata sa soli aluminijuma formira talog na površini znojnih žlezda, tako da ove soli, kako kažu stručnjaci, ne mogu da prodru dublje u organizam. Savetuju se i aerosol antiperspiranti i vlažne maramice.

Veoma je bitno da obuća i čarape upijaju i odvode vlagu. Veruje se zato da su bolji izbor čarape od poliestera nego pamuka, jer pamuk samo upija i zadržava vlagu.

Načini lečenja

U slučaju da pojačana higijena ne ukloni jako znojenje stopala posavetujte se sa stručnjakom dermatologom. Ukoliko je potrebno problem može da se leči injekcijama botoksa i nekim lekovima.

Lekari navode da se primarna lokalizovana hiperhidroza leči antiperspirantima sa većim procentom aluminijum hidroksida, 10 do 25 odsto, svaki treći dan. Moguća je i jontoforeza za tabane, koja daje dobre rezultate i primena botoksa kod osoba kod kojih je znojenje ograničeno na tabane je efikasna, stručnjaci navode da rezultati intervencije traju do 6 meseci. Kod primene botoksa su moguće i neželjene reakcije u vidu bolova i modrica.

Jabukovo sirće

Jako znojenje stopala u nekim slučajevima može da se spreči pažljivim izborom obuće. Preporuka je da izbegavamo patike od veštačke kože. Veruje se da se neugodni mirisi stopala mogu ukloniti i nekim lekovima iz kućne apoteke. Razblaženo jabukovo sirće nekada može da bude od pomoći, veruje se da sirće ima antimikrobna svojstva koja sprečavaju razvoj gljivica i bakterija na stopalima.

02:20

DAN KADA SAM SAZNALA ZA BOLEST OSTAO JE U STRAŠNOM SEĆANJU Mina u opakoj borbi: Ulazak u veliku bolnicu BIO JE HOROR

(Espreso/eklinika/Danijea Tadić/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.