"Svi moji novi pacijenti s tumorom mlađi su od 45 godina, a ovo im je svima zajedničko": Doktor za rak uplašio sve
Evo šta onkolog tvrdi, Foto: Profimedia

šok

"Svi moji novi pacijenti s tumorom mlađi su od 45 godina, a ovo im je svima zajedničko": Doktor za rak uplašio sve

On tvrdi da su i njegovi kolege tokom poslednjih godina primetili ovu demografsku promenu, koju pripisuje konzumaciji ultra prerađene hrane, prenosi Daily Mail.

Objavljeno:

Onkolog iz Severne Karoline, Nikolas Devito, govorio je o rastu broja slučajeva raka među mlađima, otkrivajući da svaki novi pacijent koji dolazi u njegovu kliniku ima manje od 45 godina. On tvrdi da su i njegovi kolege tokom poslednjih godina primetili ovu demografsku promenu, koju pripisuje konzumaciji ultra prerađene hrane, prenosi Daily Mail.

Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva raka kod mladih širom sveta porastao je za 79 procenata, dok je smrtnost porasla za 28 procenata. SAD ima šestu najvišu stopu raka s ranim početkom, uz predviđanja da će se ova stopa još povećati do kraja decenije.

Gotovo 75 procenata hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultra prerađenom, jer je puna aditiva i štetnih sastojaka. Ova hrana je skoro potpuno neregulisana, za razliku od Evrope koja ima strože smernice i rigoroznija testiranja, uprkos studijama koje je povezuju sa zdravstvenim problemima.

Gotovo 75 procenata hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultra prerađenom
Gotovo 75 procenata hrane koja se konzumira u SAD-u smatra se ultra prerađenomfoto: Profimedia

Glavni uzrok bolesti prerađena hrana

Devito je pozvao zvaničnike u industriji i političare da zaštite naciju od štetnih proizvoda, zahtevajući strožu kontrolu aditiva u hrani i veću dostupnost zdravijih opcija.

- Želja da se Amerikanci zaštite od supstanci koje uzrokuju rak i druge bolesti trebala bi nadmašiti stranačke razlike i političke motive kako bi se prevazišlo lobiranje industrije. To je bilo moguće sa duvanom, a moguće je i sa hranom - naveo je Devito za Stat News.

Ranije studije su pokazale da ultra prerađena hrana, koja sadrži veštačke sastojke, može promeniti crevni mikrobiom, oštetiti ćelije i izazvati hronične upalne bolesti, što sve povećava rizik od raka.

Ranije studije su pokazale da ultra prerađena hrana
Ranije studije su pokazale da ultra prerađena hranafoto: Profimedia

Devito, koji prima pacijente s gastrointestinalnim karcinomima kao što su rak debelog creva i želuca, tvrdi da hrana može igrati ključnu ulogu u prevenciji.

Sličan zaključak navodi i prošlogodišnja studija koja je otkrila „doslednu značajnu povezanost između unosa ultra prerađene hrane i nekoliko vrsta raka“, uključujući rak debelog creva, dojke i gušterače.

Stručnjaci preporučuju da se, osim masnoćama i šećerima, više pažnje posveti i samim sastojcima hrane. Prema njihovim analizama, većina „zdrave“ hrane je prepuna veštačkih sastojaka, što je svrstava u ultra prerađenu hranu. Predlažu da kupci biraju proizvode sa manje od pet sastojaka i da izbegavaju one čije nazive je teško izgovoriti.

Bonus video:

00:13

Beograd, doktor Dušan Micić - Pacijent je stabilno, nalazi se na intenzivnoj nezi, očekuje ga brz oporavak

(Espreso / Srbija danas / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.