Pitali su 6 kardiologa šta nikad ne rade dok vode računa o svom srcu: Svi do jednog su naveli ovo - prestanite sa..
Evo šta ne bi radili, Foto: Profimedia

auu

Pitali su 6 kardiologa šta nikad ne rade dok vode računa o svom srcu: Svi do jednog su naveli ovo - prestanite sa..

Šta kardiolozi nikako ne rade dok vode računa o svom zdravlju? Mnogi bi ih to rado pitali, a na jednom kongresu je čak šestoro stručnjaka za srce dalo odgovor na ovo pitanje. U tim odgovorima izdvojila se jedna navika

Objavljeno:

Odgovori kardiologa glase:

1. Nikad ne bih pušila

2. Nikad ne bih pušil, niti bih uzimala droge poput metamfetamina, kokaina... To je sve užasno za vaše srce‘

3. Nikad ne bih pušila niti konzumirala alkohol

4. Pušenje je prva stvar koju kao kardiolog preporučujem da izbacite

5.‘Pušenje je najgora stvar koju činite svom telu. Uzrokuje toliko velikih problema...‘

6. Za mene je pušenje najgora stvar za srce, ali ne samo obične cigarete, nego i sve druge.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeće su u svetu. Tokom visokih temperatura kakve su ovih dana u Srbiji dok je na snazi toplotni talas, poseban oprez preporučuje se ljudima sa srčanim problemima pa može doći do smetnji sa krvnim pritiskom, između ostalog.

@evancarmichael What's One Thing You Would Never Do As A Cardiologist? Cardiologists reveal the #1 thing they would never do for heart health: Smoking! 🚫❤️ From cigarettes to vaping, protect your heart and live a healthier life. Source: pacificheartinstitute #health #healthadvice #healthtips #cardiologist #hearthealth #heart ♬ som original - AV music

Kardiolozi preporučuju ove dijete kao najzdravije za srce.

Kao često pitanje, kada je u pitanju srce, izdvaja se i puls odnosno aritmije, usporen ili ubrzan rad srca.

"Srčani ritam se najtačnije detektuje na EKG zapisu gde se vidi da li je ritam pravilan ili nije odnosno da li postoje određene abnormalnosti i poremećaji samog ritma, poput onih u brzini otkucaja u minutu", rekao je za Žena rs dr Ognjen Gudelj.

Kada je u pitanju puls, nema univerzalnih vrednosti, dodaje naš stručnjak, ali napominje da je opšte prihvaćeno da se normalne vrednosti pulsa kreću od 60 do 90 otkucaja u minutu.

Nikad ne bih pušila
Nikad ne bih pušilafoto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

"Svaki pacijent je priča za sebe pa broj otkucaja zavisi od toga da li se neko bavi sportom ili ne, da li je odrasla osoba ili dete i da li pati od određenih bolesti. Trudnoća takođe utiče na puls", dodao je i napomenuo: "Ukoliko se sumnja na bilo koji poremećaj srčanog ritma- usporen il ubrzan rad, onda se pacijentu stavlja holter EKG koji podrazumeva 24-časovno merenje pulsa, zahvaljujući čemu lekar može da vidi sve promene, kako one u samom ritmu odnosno aritmije tako i u samoj brzini srčanog ritma".

Na poremećaje rada srca i samog ritma utiču sve srčane bolesti, kao i da je lečenje tih abnormalnosti različito- od terapije lekova do ugradnje pejsmejkera.

"Same promene pulsa ukazuju na razne bolesti i stanja koje mogu da se kriju iza ubrzanog rad srca. Sa druge strane, usporen puls može da vodi do prestanka rada srca zbog čega treba uraditi holter EKG da bi se procenilo da li je pacijent za ugradnju pejsmejkera što može da mu produži život. Treba da se reaguje svaki put kada se oseti promene u srčanom radu- bilo u vidu aritmija, nepravilnog pulsa ili lupanja u grudima. Čim se osete simptomi, javite se lekaru za dalju dijagnostiku".

Bonus video:

05:28

OVO VOĆE I POVRĆE DELUJE IMA BLAGORODNA SVOJSTVA TOKOM LETA! Doktor otkrio koje namirnice najviše prijaju organizmu po vrućinama

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.