Na koje zdravstvene probleme može da ukaže zamućen urin? Ako osetite ovaj miris tamo dole, hitno morate kod lekara
Da li ste znali za ovo?, Foto: Twitter printscreen/DunyaNews

važno

Na koje zdravstvene probleme može da ukaže zamućen urin? Ako osetite ovaj miris tamo dole, hitno morate kod lekara

Idealno je da urin bude bledožute nijanse i providan, a promene kao što su zamućenost, jak miris i krv simptomi su određenih tegoba

Objavljeno:

Zamućen urin može delovati neprozirno ili biti prljavobele boje. U nekim slučajevima može biti bezopasan, a u drugim to može biti znak stanja kao što su kamen u bubregu ili infekcije urinarnog trakta (UTI), posebno ako ima jak miris. Svaki urin izgleda drugačije, ali obično je žut. Urin bi idealno trebalo da bude bledožut i prilično providan.

Cistitis može da bude uzrok zamućenog urina

Cistitis, ili zapaljenje bešike, uzrok je mutnog urina. Ova upala javlja se nakon bakterijske infekcije bešike. Takođe može da se oseti jak miris mokraće i peckanje, bolno mokrenje. Najčešći simptomi cistitisa su učestalo i hitno mokrenje. Drugi simptomi mogu biti groznica, pritisak u stomaku ili grčevi.

Dehidratacija

Nedovoljan unos vode takođe može uzrokovati zamućenje urina
Nedovoljan unos vode takođe može uzrokovati zamućenje urinafoto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

Nedovoljan unos vode takođe može uzrokovati zamućenje urina. Boja urina takođe može biti simptom dehidracije. Mokraća može biti malo tamnija nego obično. Takođe ćete ređe mokriti ako ste dehidrirani.

Ishrana utiče na boju urina

Zamućen urin može biti zahvaljujući hrani i piću koje smo konzumirali, posebno onih sa visokim sadržajem purina. Purini su supstance koje se prirodno nalaze u nekim namirnicama koje proizvode mokraćnu kiselinu kao nusproizvod. Kristali se mogu formirati zbog nakupljanja mokraćne kiseline i dovesti do zdravstvenih problema kao što je kamen u bubregu.

Namirnice sa visokim sadržajem purina su:

  • pivo
  • masna živina
  • umak od pečenog mesa
  • mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti
  • većina morskih plodova poput inćuna, školjki, pastrmke i tunjevine
  • crveno meso
  • meso divljači, poput jelena, patke i jagnjetina

Zamućen urin neprijatnog mirisa ukazuje na kamen u bubregu

Zamućen urin neprijatnog mirisa znak je kamena u bubrezima, koji se formiraju u bubrezima, ali se izlučuju mokrenjem. Ostali simptomi su:

  • bol u leđima ili bol na strani
  • krv u urinu
  • peckanje pri mokrenju
  • jeza
  • groznica
  • povraćanje
  • Sluz u urinu

Sluz u urinu može učiniti da mokraća izgleda mutno. Normalno je da u urinu ima malo sluzi. Veća količina može ukazivati na neko osnovno stanje.

Na osnovu analize uzorka urina lekar može da utvrdi da li je količina sluzi u urinu normalna. Ako je ima previše to može biti znak UTI i kamena u bubregu. Sluz u urinu takođe može biti znak drugih stanja, uključujući rak mokraćne bešike i sindrom iritabilnog creva (IBS).

Trihomonijaza

Na osnovu analize uzorka urina lekar može da utvrdi da li je količina sluzi u urinu normalna
Na osnovu analize uzorka urina lekar može da utvrdi da li je količina sluzi u urinu normalnafoto: Profimedia

Ako primetite da vam mokraća deluje mutno, moguće je da je uzrok seksualno prenosiva infekcija (SPI). Trihomonijaza je polno prenosiva infekcija koja takođe izaziva simptome kao što su neobičan sekret, bol tokom mokrenja i svrab genitalija.

Infekcija urinarnog trakta (UTI)

Zamućen urin, posebno sa jakim mirisom, može ukazivati na UTI. Takođe možete primetiti simptome kao što su peckanje ili bol prilikom mokrenja ili potreba za češćem mokrenjem. Lekar može da dijagnostikuje UTI nakon uzimanja uzorka urina.

Lečenje uzroka zamućenog urina

Važno je da budemo hidrirani da bismo lečili neke uzroke zamućenog urina, kao što je dehidratacija. Količina vode koja nam je potrebna za pravilnu hidrataciju zavisi od faktora kao što su starost, pol, nivo aktivnosti, pa čak i vremenski uslovi.

Neke promene u ishrani takođe mogu biti korisne. Možemo ograničiti namirnice bogate purinima kao što su suvomesnati proizvodi, pasulj i povrće kao što su špargle, karfiol, pečurke i spanać. Namirnice sa malo purina koje bi možda mogli češće da konzumiramo su orašasti plodovi, puter od kikirikija, mleko, sir i jogurt sa niskim sadržajem masti i bez masti.

Takođe je važno da se dobije medicinski tretman za osnovni uzrok. Opcije lečenja mogu se razlikovati u zavisnosti od uzroka. Antibiotici mogu biti neophodni za ublažavanje i smanjenje simptoma UTI, uključujući pojavu zamućenog urina.

Kada treba otići kod lekara

Zamućen urin može biti bezopasan. Možda bi trebalo da odemo kod lekara ako, na primer, imamo druge simptome UTI ili SPI. Kod lekara treba da odemo ako primetimo sledeće promene u kvalitetu urina:

  • tamno braon urin koji je takođe bistar
  • promena boje urina koja nije uzrokovana hranom ili lekovima
  • neobjašnjive, uporne promene boje urina
  • krv u urinu
  • veoma tamnožuti urin, što može biti znak ozbiljne dehidratacije.

Bonus video:

00:13

Beograd, doktor Dušan Micić - Pacijent je stabilno, nalazi se na intenzivnoj nezi, očekuje ga brz oporavak

(Espreso / eKlinika / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.