ŠTA JE FLIRT KOJI KOSI LJUDE U GRČKOJ? Dr Maris otkrila da li treba da se plašimo - klinčka slika izgleda ovako
Dr Slavica Maris, Foto: RTS/PRINTSCREEN

saznajte

ŠTA JE FLIRT KOJI KOSI LJUDE U GRČKOJ? Dr Maris otkrila da li treba da se plašimo - klinčka slika izgleda ovako

Šta je flirt koji je preplavio Grčku, kako izgledaju simptomi i kakva je situacija u Srbiji, otkrila je dr Slavica Maris

Objavljeno:

Talas korone u Grčkoj - broj obolelih rase, sa više hospitalizacija i smrtnih slučajeva. U pitanju je flirt, nova podvarijanta omikron soja. U julu je domove zdravlja u regionu inficirala ova podvarijanta, a kako kažu epidemiolozi, zbog letnjih putovanja lako stiže i do Srbije. Epidemilog dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje otkrila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj kako izgledaju simptomi i značajnu stavku koju su primetili u kliničkoj slici.

"To je podvarijanta omikron virusa soja. Imamo povišenu temperaturu, curenje iz nosa, zapušen nos, malaksalost, može da se javi kašalj, retko se jave i stomačni problemi. Jako je teško na osnovu kliničke slike reći da li se radi o nekoj drugoj virusnoj infekciji. Bez obzira što je letnji period, mi registrujemo i druge viruse. Najsigurnija je mera testiranja, odnosno test na koronu. Ono što je značajno, to je da daje jako blagu kliničku sliku, kao što je prehlada", rekla je dr Maris i dodala da je olakšavajuća okolnost što nemamo teže kliničke slike.

U pitanju je flirt, nova podvarijanta omikron soja
U pitanju je flirt, nova podvarijanta omikron sojafoto: Profimedia

"Imamo povećan broj obolelih od početka maja, pa do danas, ali taj broj je zaista mali. Pitanje je da li su to realne brojke jer puno osoba koje imaju koronu, nisu se testirale i nisu registrovane upravo zbog blage kliničke slike. Na teritoriji Beograda je u junu meseca prijavljena jedna epidemija od kovida, a sad u julu u tri zdravstvene ustanove imamo prijavljene epidemije. Moram da kažem da su uglavnom svi simptomi blagi, čak i kod osobe koje su starije životne dobi. Nismo imali teže slučajeve", rekla je dr Maris.

"Osobe starije životne dobi koje imaju oslabljen imunitet ili neke pridružene bolesti, u većem su riziku za težu formu bolesti. Te osobe treba da budu svesne rizika i da uvek postoji mogućnost za težu formu bolesti. Svako ko ima respiratornu infekciju, kada temperatura traje duže, to su simptomi kada se hitno treba javiti lekaru. Letnji pik je stigao nešto ranije, oko šest nedelja ranije, ali je broj obolelih znatno manji", istakla je dr Slavica Maris.

Bonus video:

10:00

UBUDUĆE ĆEMO ZNATI KOLIKO ZAISTA KOŠTA NAŠE LEČENJE! Doktor i sindikalac složni: Ovo može da bude dobro, ALI JEDAN PROBLEM OSTAJE

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.