Srbi obožavaju ovu vrstu mesa, a ne znaju koliko je KANCEROGENO: Puno je štetnih materija koje RAZARAJU organizam
Vrsta slanine koja je kancerogena, Foto: Prinztscreen/Youtube/agrotvsrbija3053

obratite pažnju

Srbi obožavaju ovu vrstu mesa, a ne znaju koliko je KANCEROGENO: Puno je štetnih materija koje RAZARAJU organizam

Malo je stvari tako neodoljivih kao što je kriška slanine ujutru

Objavljeno: 11:32h
T M

Međutim, iako mnogi ljudi znaju da slanina nije najhranljivija hrana, nedavni izveštaji povezuju ovo divno crveno meso sa rakom, prenosi sajt Healthline.

Prerađeno meso je svaki mesni proizvod koji je konzerviran sušenjem, dimljenjem, soljenjem, konzerviranjem ili drugim metodama. Suvo meso poput slanine se smatra prerađenim, pored narezaka, viršle, kobasica, a nedavno je Svetska zdravstvena organizacija takvo meso označila kancerogenim.

Kancerogene materije u prerađenom mesu i slanini

Većina proizvoda od slanine sadrži natrijum nitrit, koji sprečava rast bakterija i poboljšava ukus i boju.

Kada je izložen toploti, natrijum nitrit može da proizvede nitrozamin - jedinjenje koje je povezano sa rakom (studija koja to dokazuje).

Štaviše, sušenje, pečenje na roštilju i dimljenje doprinose stvaranju štetnih jedinjenja kao što su policiklični aromatični ugljovodonici, heterociklični amini i krajnji proizvodi napredne glikacije, koji se svi smatraju kancerogenim.

Koliko slanine smemo pojesti u toku dana?

Slanina ima veoma visok sadržaj natrijuma, sa oko 193 mg u svakoj kriški. Konzumiranje velikih količina natrijuma može povećati ne samo vaš krvni pritisak, već i biti povezano sa većim rizikom od raka.

Slanina
Slaninafoto: Printscreen/TikTok/noflakeysalt

Ako pojedete čak i nekoliko kriški slanine dnevno, može dugoročno štetiti vašem zdravlju. Ipak, iako slanina možda nije najzdravija opcija za doručak, ne morate je u potpunosti isključiti iz svoje ishrane. U stvari, s vremena na vreme možete uživati u slanini kao deo zdrave, dobro zaokružene ishrane, sve dok je uparite sa puno hranljivih, minimalno obrađenih sastojaka.

Kako pripremiti slaninu na zdraviji način?

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina za smanjenje jedinjenja koja izazivaju rak u slanini je da promenite način kuvanja. Prženje u tiganju i pečenje na visokoj temperaturi mogu biti posebno opasni.

Jednostavno kuvanje slanine na nižoj temperaturi može smanjiti koncentraciju ovih štetnih jedinjenja. Neka istraživanja takođe pokazuju da slanina u mikrotalasnoj pećnici smanjuje količinu nitrozamina u poređenju sa prženjem u tiganju. Takođe bi trebalo da kupite neosušenu slaninu bez nitrata kad god je to moguće i potražite proizvode koji sadrže nizak nivo natrijuma.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:55

ZAMALO NISAM UMRO NA SCENI! IZGUBIO SAM 9 KILA ZA 15 DANA Lečić otkrio NEOBIČAN RECEPT monaha iz Hilandara kojim leče ČAK I RAK!

(Espreso/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.