Stručnjaci upozorili na vrstu kafe koja razara telo: Srbi započinju dan sa njom, a ne znaju da izaziva pravi KOLAPS
Foto: Eliane Haykal / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

Stručnjaci upozorili na vrstu kafe koja razara telo: Srbi započinju dan sa njom, a ne znaju da izaziva pravi KOLAPS

Obratite pažnju, posebno zato što je namirnica koja se konzumira svakodnevno i to u većim količinama

Objavljeno:

Osim dobrog ukusa, jedna od najvećih prednosti konzumiranja kafe je njena sposobnost da vas razbudi i poveća nivo energije. Prema najnovijim istraživanjima, kafa nije toliko štetna kao što se ranije mislilo.

Zdravstvene prednosti kafe

Tri velika istraživanja, koja su obuhvatila preko 21.000 Amerikanaca, pokazala su da svakodnevno konzumiranje barem jedne šolje crne kafe može smanjiti dugoročni rizik od srčanog zastoja. Američko udruženje za bolesti srca (AHA) utvrdilo je da redovno pijenje kafe može biti korisno za srce.

Studije i nalazi

U jednom istraživanju, rizik od srčanog zastoja bio je isti kod osoba koje ne piju kafu i kod onih koji piju jednu šolju dnevno. Međutim, oni koji su pili dve ili više šolja crne kafe dnevno smanjili su rizik za približno 30%, piše Real Simple.

„Iako nisu u mogućnosti da dokažu uzročnost, intrigantno je da ova tri istraživanja ukazuju na to da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčanog zastoja i da ona može biti deo zdravog načina ishrane ako se konzumira bez dodavanja šećera i mlečnih proizvoda s visokim udelom masti“, napisala je Peni Kris – Eterton iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Saveti za zdravu konzumaciju kafe

Istraživači napominju da se koristi odnose isključivo na crnu kafu, bez dodataka poput mleka, šlaga ili šećera, koji mogu poništiti zdravstvene benefite. Takođe, kafa može povećati pritisak i prouzrokovati nervozu i loš san. Ako primetite ove simptome, smanjite unos kafe.

Način pripreme kafe

Način pripreme kafe igra važnu ulogu u njenom uticaju na zdravlje. Filtrirana kafa je najzdravija, dok nefiltrirani aparati mogu negativno uticati na zdravlje, jer izostavljaju hemijsko jedinjenje kafestol koje može povećati LDL-holesterol.

„Za zdravo srce uživajte u kafi umereno. Jedite voće i povrće, celovite žitarice i mlečne proizvode sa niskim udelom masti“, dodala je Kris – Eterton.

Bonus video:

01:26

VISOK HOLESTEROL NASTAJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od INFARKTA MIOKARDA!

(Espreso/Srbijadanas/Dušica Mićić/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.