ŠTA SE DEŠAVA KAD ZADRŽAVATE STOLICU? Doktor otkrio granicu normale, sve preko ovoga morate hitno na pražnjenje
Otpor prirodnom pražnjenju creva može da pogorša zdravlje, Foto: Profimedia

pažnja

ŠTA SE DEŠAVA KAD ZADRŽAVATE STOLICU? Doktor otkrio granicu normale, sve preko ovoga morate hitno na pražnjenje

Da li je navika da zadržavate stolicu opasna?

Objavljeno:

Zadržavanje stolice možda izgleda bezopasno, ali ova navika može da ima ozbiljne zdravstvene posledice. Otpor prirodnom pražnjenju creva može da pogorša zdravlje, povećavajući rizik od nastanka ozbiljnih stanja kao što je upala slepog creva. U intervjuu za Health Digest, dr Džejson Sing iz One Oak Medical objasnio je kako zadržavanje stolice može da utiče na rizik od upale slepog creva.

Prema rečima doktora, jak zatvor može da poveća rizik od upale slepog creva pod određenim okolnostima. Pacijentu može da se dijagnostikuje zatvor ako ima manje od tri pražnjenja creva nedeljno, oseća bol ili naprezanje. Zatvor se takođe konstatuje ako je proizvedena stolica suva ili ako osoba ima isprekidanu stolicu.

Prema rečima doktora, jak zatvor može da poveća rizik od upale slepog creva pod određenim okolnostima
Prema rečima doktora, jak zatvor može da poveća rizik od upale slepog creva pod određenim okolnostimafoto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

Kako teška konstipacija povećava rizik od upale slepog creva?

Ako se stolica nakuplja u debelom crevu, ljudi sa teškim zatvorom mogu da dobiju upalu slepog creva zbog povećanog pritiska na organ, objasnio je dr Sing.

"U nekim slučajevima, ovaj pritisak može da izazove opstrukciju, povećavajući rizik od upala slepog creva", rekao je on.

Apendicitis (upala slepog creva) obično pogađa ljude između 10. i 30. godine života. Simptomi uključuju početni bol u blizini pupka i/ili sa desne strane donjeg abdomena, bol koji se pogoršava tokom kretanja, mučninu, povraćanje, nisku temperaturu i zatvor. U slučaju ozbiljnih simptoma, ključno je potražiti hitnu medicinsku pomoć. Nelečeni apendicitis može da dovede do rupture slepog creva ili razvoja apscesa, što zahteva lečenje antibiotikom i hirurško uklanjanje.

Kako promovišete pokretljivost creva?

Iako većina slučajeva upale slepog creva nije povezana sa zatvorom, dr Sing je naglasio važnost lečenja hroničnog zatvora. Nelečena konstipacija može da poveća rizik od pojave hemoroida, analnih fisura i prolapsa rektuma.

Kako promovišete pokretljivost creva?
Kako promovišete pokretljivost creva?foto: Printscreen

Da biste podržali zdravlje gastrointestinalnog trakta, dr Sing je savetovao usvajanje dijete bogate vlaknima, koja pomaže u održavanju pokretljivosti creva i olakšavanju pražnjenja creva.

Adekvatna hidratacija, davanje prioriteta vežbanju i izbegavanje zadržavanja stolice, od suštinskog su značaja za zdravlje probave. Ako ih je propisao lekar, laksativi mogu da pomognu u ublažavanju simptoma opstipacije.

Obuzdavanje stolice može da izgleda kao zgodno privremeno rešenje u nekim situacijama, ali povezani rizici mogu da budu ozbiljni. Da biste sprečili ozbiljne komplikacije kao što je apendicitis, neophodno je da reagujete na pražnjenje creva i održavate zdrav način života, uključujući ishranu bogatu vlaknima i redovne vežbe.

Obraćanje pažnje na zdravlje creva može da ima veliki uticaj na vaše opšte zdravlje i smanji rizik od nastanka ozbiljna stanja.

Bonus video:

06:33

U ZVEZDAMA GRANDA PLENILA SVOJOM HARIZMOM I GLASOM, A SADA JE DOKTOR NAUKA! Ne osećam se kao deo estrade, nije kul biti bahat!

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.